Domaće Rafaelo kuglice ljepše od onih kupovnih: Evo kako da ih napravite za tili čas
Postoje kolači koji mirišu na djetinjstvo, praznike i ono „još jednu, pa još jednu“.
Rafaelo kuglice su upravo to – mali zalogaji savršenstva koji se prave brzo, izgledaju luksuzno, a okus im je takav da se uvijek traži dupla tura. Ono najbolje – po ovom receptu mogu ih napraviti i početnici u kuhinji!
Ono što rafaelo kuglice čini posebnim nije samo kombinacija kokosa, mliječne note i nježne teksture, već i činjenica da uvijek uspijevaju – bez rerne, bez puno filozofije i bez straha da će nešto poći po zlu. Zato je ovaj recept za sitne kolače idealan za slavsku trpezu, praznike, rođendane, ali i za one obične dane kada vam je potrebna mala doza slatkog zadovoljstva.
Recept za rafaelo kuglice
Sastojci:
-200 ml vode
-500 g šećera
-500 g mlijeka u prahu
-250 g margarina
-400 g kokosa
-200 g pečenog lješnjaka
Rafaelo kuglice idealne su za slavlja – dekorativne su, brzo se prave i mogu dugo stajati.
Priprema:
Sipajte vodu i šećer u šerpu i stavite na ringlu da se ušećeri. Kada proključa, dodajte margarin i ostavite na ringli još nekoliko minuta, dok se margarin potpuno ne rastopi. Zatim sklonite šerpu s ringle i postepeno dodajte mlijeko u prahu, neprestano miješajući varjačom kako se ne bi stvorile grudvice.
Na kraju dodajte 300 g kokosa, sve dobro sjedinite i ostavite smjesu u frižideru oko dva sata.
Nakon toga izvadite smjesu iz frižidera, odvajajte manje komade, u sredinu svakog stavite po jedan pečeni lješnjak, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u preostali kokos. Čuvajte na hladnom do serviranja.