Kralj sezone: na ova tri načina sačuvajte paradajz za hladne dane

Sve za dom
Kralj sezone: na ova tri načina sačuvajte paradajz za hladne dane
Paradajz je preplavio sve tržnice, trgovine, te zamirisao domaće vrtove. U svježim plodovima možete uživati na različite načine, a evo kako ih možete iskoristiti za jesen i zimu.

Paradajz je preplavio sve tržnice, trgovine, te zamirisao domaće vrtove. U svježim plodovima možete uživati na različite načine, a evo kako ih možete iskoristiti za jesen i zimu. 

1. Kiseljenje

Očistite i narežite 2 kilograma paradajza na polovice i četvrtine. Prokuhajte 1,5 vode i 6 dcl octa te nakon toga dodajte žlicu soli, kašiku šećera i još malo bibera (po izboru). U staklenke koje ste prethodno sterilizirali stavite paradajz  i prelijte ih s tekućinom koja se u međuvremenu ohladila. Pustite neka stoji jedan dan, ako treba nakon toga nadolijte tekućine i poklopite. Za 4,5 sedmice  imat ćete izvrsnu zimnicu.

kiseljenje

 

2. Konzerviranje

Uzmite 2 kilograma paradajza (desetak plodova srednje veličine) i svaku na dnu nježno zarežite nožem tako da tvori slovo X. Ubacite ih u kipuću vodu na 30 do 60 sekundi. Izvadite ih i odmah stavite u posudu punu ledene vode da se ohlade. Ogulite ih. 
Narežite plod paradajza na četvrtine, stavite ih u lonac i pustite da se zagriju. 
Nježno zgnječite plodove viiljuškom i stavite u prethodno sterilizirane staklenke. Dodajte ¼ žlice limunske kiseline ili 2 žlice limunovog soka u svaku staklenku. Uklonite sve mjehuriće zraka i u staklenkama ostavite slobodnog prostora. Zatvorite poklopcima i nakon 24 sata provjerite je li sve u redu. 

paradjzjpg

3. Sušenje u pećnici

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa. Prepolovite 7 ili 8  komada paradajza srednje veliči, polijte ih maslinovim uljem i začinite soli i biberom. Rasporedite paradjz na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih, odnosno dehidrirate na najnižoj mogućoj temperaturi (50 stepeni Celzija) 10 sati, odnosno dok se rajčice ne smežuraju. Kad su gotove možete ih prekriti uljem i tako držati u hladnjaku oko sedam dana, ili biti zamrznute do šest mjeseci.

susenje

Ne propustite