DRON SLUČAJNO SNIMIO: Na granici sa Srbijom snimljena prava katastrofa, A SVI SU TO POKUŠALI SAKRITI (VIDEO)

Objavljeno:14.05.2020 - 16:21
A A A Times Arial

Nakon što je otkrivena ogromna rupa u zaštićenoj šumi, rumunska vlada obećala je kako će se obračunati sa ilegalnom sječom.

Neimenovana osoba slučajno je snimila dronom dramatični snimak u Nacionalnom parku Semenik-Kel Karasului, na granici sa Srbijom, na kome se vidi da nedostaje oko 50 hektara šume na vrhu planine.

1324293-rumunija-ls

Inače, Semenik ima jednu od najvećih najvećih netaknutih šuma u Evropi i prošle godine je uključen u Uneskovu listu Svjetske kulturne baštine.

Aktivisti i rumunska opozicija mjesecima traže od vlade hitnu akciju u vezi sa parkom Semenik, pozivajući se na izvještaje lokalnih šetača i stranih turista o uništavanju drveća.

Ilegalna sječa šume je raširena u Rumuniji. Prošle godine bilo je 26 prijava dnevno u prosjeku, navodi organizacija “Grinpis Rumunija”, što je državu koštalo 10,4 miliona dolara.

1324295-rumunija1-ff

Građani su veoma aktivni u prijavljivanju štete, sa čak 42 odsto udjela u svim izveštajima u 2016.

1324297-rumun-ff

Ove godine šumska služba Timisoara je zaplijenila količinu ilegalno posječenog drveća ekvivalentnu 85 punih kamiona, u vrijednosti od oko 252.000 dolara.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!