Brz i ukusan doručak: Prženice od tikvica sa sirom

Kuharica
Brz i ukusan doručak: Prženice od tikvica sa sirom
Ako volite prženice, ali su vam dosadile klasične, probajte ove.

Ako volite prženice, ali su vam dosadile klasične, probajte ove.

Sastojci:
300 g tikvica
2 struka celera
glavica crnog luka
2 kašike maslinovog ulja
so, biber
5 jaja
2 kašike mlijeka
3 kašike brašna
Kašičica peršuna
150 g rendane gaude
Kašika putera

Priprema:
Operite tikvice i celer, oljuštite ih, operite i sitno isjeckajte. Očistite crni luk pa i njega isjeckajte.

Zatim zagrijte maslinovo ulje i na njemu prodinstajte luk, celer i tikvicu. Začinite sa soli i biberom. Dinstajte povrće ne duže od 5 minuta.

Jaja, mlijeko, brašno, peršun i 50 g rendanog sira umutite mikserom. Začinite solju i biberom. Zatim dodajte dinstano povrće. Zagrijte puter, dodajte masu od jaja i povrća, poklopite i dinstajte na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta.

Stavite ovu masu na pleh obložen masnim papirom. Premažite je preostalim sirom i zapecite u rerni ispod rešetke oko 1–2 minuta, odnosno dok se sav sir ne rastopi.

Zatim ispečenu masu isjecite na komade, nalik na picu, i servirajte na tanjirima. Po želji garnirajte maslačkom. Uz ovo lako jelo odlično ide salata od paradajza u kombinaciji sa crnim lukom.

Izvor: lisa.rs

Ne propustite