Ahmet ef. Skopljak, imam Istiklal džamije: Islam nije revolucija nego evolucija

Ramazan
Ahmet ef. Skopljak, imam Istiklal džamije: Islam nije revolucija nego evolucija
.

Dvanaestog dana ramazana za Novi.ba govorio je imam Istiklal džamije u Sarajevu Ahmet Skopljak. 

Ef. Skopljak je svršenik Behram-begove medrese u Tuzli, a završio je i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Bio je dugogodišnji imam „Malezija“ džamije u Travniku, a već četvrtu godinu imam Istiklal džamije.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Za početak ukratko nam predstavite svoj džemat. Šta biste izdvojili kao najznačajnije projekte, aktivnosti i uspjehe vašeg džemata?
Ef. Skopljak: Džemat Istiklal je jedan od najvećih džemata u BIH i zahtijeva širok spektar aktivnosti. Održavamo mektebsku nastavu za 250 polaznika, imamo sedmične aktivnosti s Mrežom mladih, mjesečnu tribinu, redovne kurseve za odrasle. Organiziramo edukativne izlete i ekskurzije među kojima izdvajamo odlaske u Srebrenicu, Foču i Ahmiće za polaznike mekteba, te odlaske u Istanbul članova Mreže mladih. đ

Posebno smo ponosni što smo u ovom periodu prošle godine organizovali instrukcije iz školskih predmeta za 200 osnovaca, a u projekat je bilo uključeno 30 instruktora. U januaru tekuće godine smo započeli propjekat “New Generation” u okviru kojeg smo imali treninge za mlade. Uskoro će biti završen bilten džemata. Većina aktivnosti je trenutno prekinuta, samo neophodne se provode, nekoliko njih online, ali se nadamo da uskoro nastavljamo, ako Bog da.

Dosta radite s mladima. Neki savjet upravo njima, onima koji su na početku, tj. kreću klanjati i učiti o svojoj vjeri.
Ef. Skopljak: Mladima koji su na početku bih poručio da Islam nije revolucija nego evolucija. Poslanik a.s. je započeo tiho, u tajnosti, radio postepeno 23 godine i napravio rezultat. Mladi su puni energije i željeli bi već na početku da sve završe, a zapravo je najvažnije da počnu, da budu u okrilju vjere i da se polahko ali temeljito izgrađuju. Samo postepenim, temeljitim i redovnim učenjem mogu promijeniti sebe, a mijenjanjem sebe i onih oko sebe, mijenja se svijet.

Posebno bih poručio onima koji su zapali u greške i koji se vraćaju vjeri da budu oprezni i da ne odu u drugu krajnost. Nema potrebe ići iz grijeha u ekstremizam, nadajući se da će tako nadoknaditi ono što su propustili ili pogriješili. Dok se vrate vjeri, dok počnu klanjati, oni su na putu uspjeha i već prave dobar rezultat.

Primjetno je da je omladina itekako aktivna na društvenim mrežama kada su u pitanju vjerski propisi. Smatrate li to ispravnim, jer smo svjedoci da se postavljaju razni statusi, hadisi, a da se pravilno ne rastumače?
Ef. Skopljak: Društvene mreže pratim redovno da bih bio u toku, ali sam vrlo malo uključen. I vi ste primijetili da su zatrpane propisima vjere, mudrostima, parolama, ali se zapravo osjeti nedostatak vjere. Dominiraju bespredmetne rasprave, promocije i samopromocije, liječe se lične frustracije i sujete. Vrlo malo ima suštinskih stvari koje mogu motivisati ili usmjeriti nekog od mladih ljudi. Često mi se čini da su postale pravo bojište na kojem se sukobljavaju neistomišljenici.

Preporučujem svima da vjerske propise preuzimaju samo sa stranica iza kojih stoje institucije Islamske zajednice, da se vežu za džamije i džemate, a da za sve nejasnoće pitaju fetva-i emina. Primjetno je da ima mnogo pojedinaca i organizacija na društvenim mrežama koji energično promovišu određene stavove jedno vrijeme, a onda odustanu od njih. Jednostavno promijene mišljenje. To ne bi bio problem da ne povuku za sobom nekolicinu sljedbenika koji ostanu pri ranijim stavovima. Islamska zajednica ima kontinuitet i siguran pravac koji vodi uspjehu.

Neki savjeti za sve muslimane kako izaći na kraj s današnjim izazovima.
Ef. Skopljak: Svako vrijeme i svaka generacija ima svoje izazove. Nama su naši najteži. Izreka koja mene motiviše u izazovima je: „Mirno more ne pravi mornara“. U vrijeme izazova treba biti hrabar, više raditi, više se truditi, tražiti izlaz i na Boga se osloniti. Bog daje izlaz, često odakle se čovjek i ne nada, Bog garantuje da poslije teškoće dolazi olakšanje, i obećava da će svako svoj trud vidjeti. Svaki izazov je prilika da postanemo jači i bolji. Trenutni izazov pandemije ćemo sigurno prevazići, ali se nadam da ćemo naučiti mnogo lekcija. Uvidjeti da smo svi slabi I nemoćni a da je samo Bog svemoćan. Također, potrebno je ponoviti lekcije o empatiji i altruizmu, i shvatiti da smo važni jedni drugima i da zajednička borba daje dobre rezultate.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite