Uz autizam otkriven genijalni talenat

Dobre priče
Uz autizam otkriven genijalni talenat
Iris Grace, petogodišnjoj djevojčici, 2011. je dijagnosticiran autizam. Ali, uz tu dijagnozu došao nevjerovatan poklon.

Iris Grace, petogodišnjoj djevojčici, 2011. je dijagnosticiran autizam. Ali, uz tu dijagnozu došao nevjerovatan poklon.

Pošto su otkrili njen izuzetan talenat za slikanje, njeni roditelji su je ohrabrivali da nastavi sa slikanjem kako bi pomogli Iris u govornoj terapiji i eventualno posredno stimulisali govor kod nje. 
Iris ima nevjerovatnu koncentraciju raspona od oko 2 sata svaki put kada slika. Njena majka najprije rastvori neke boje u čaši, a Iris potom bira koje od njih će koristiti, a ponekad i sama miješa svoje boje iz kriglu u šolju.

iris2

"Njen autizam je stvorio stil slikanja koji nikada nisam vidjela kod djeteta njene dobi," piše Irisina mama na svom sajtu. "Ona posjeduje razumijevanje boja i način na koji su u interakciji jedne s drugima."
"Tako je puna radosti kada krenem po boje, to joj podiže raspoloženje svaki put."

iris

Njene slike su privukle zapanjujuću pažnju širom svijeta.

U ljeto 2013. godine objavljena je priča o Iris na internetu i od tada više od 2,3 miliona ljudi je posjetilo njenu stranicu. Njene slike otkupljuju privatni kolekcionari umjetnosti u Velikoj Britaniji, ali i širom svijeta, u Evropi, Americi, Južnoj Americi i Aziji.
Sav profit od prodaje njenih slika usmjeren je u nabavku novih slikarskih materijala i liječenju autizma kroz one metode koje su se u dosadašnjoj praksi pokazale najučinkovitijima-radna terapija, govorna terapija, Yoga, Muzička terapija.

Autizam trenutno utiče na oko 100.000 djece u Velikoj Britaniji i ove brojke su u porastu.

Ne propustite