Dr Abdulgafar Velić za Novi.ba: Mreža mladih neće dozvoliti da naša omladina bude bezlična masa, koja je pogodna različitim zloupotrebama i iskorištavanjima

Ramazan
Dr Abdulgafar Velić za Novi.ba: Mreža mladih neće dozvoliti da naša omladina bude bezlična masa, koja je pogodna različitim zloupotrebama i iskorištavanjima
,

Četvrtog dana mjeseca ramazana dr Abdulgafar Velić u razgovoru za naš portal govorio je o Mreži mladih Muftijstva sarajevskog, o porodicama i provođenju vremena s istim, kao i drugim temama. 

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Dr Abdulgafar Velić završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1996. godine, a potom Fakultet islamskih nauka u Sarajevu 2001. godine. Postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, oblast islam i modernost, završava 2012. godine. Tema magistarskog rada je "Evropa u djelima Bošnjaka u periodu austrougarske uprave nad Bosnom i Hercegovinom 1878-1918." Doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, katedra sociologija, završava u julu 2016, kada brani doktorski rad o temi "Socijalna misao Bošnjaka u periodu modernizacije bosanskohercegovačkog društva."

Tokom studija i svoje poslovne karijere pokazuje interes za naučno-istraživački rad i svoj profesionalni razvitak, o čemu najbolje svjedoče njegovi kontinuirani angažmani u institucijama Islamske zajednice kao i aktivna saradnja u nekoliko bosansko-hercegovačkih časopisa. Abdulgafar Velić je dvadeset godina obavljao posao imama, hatiba i muallima.

Trinaest godina bio je imam Istiqlal džamije u Sarajevu. Autor je dvije knjige Pod bosanskim kubetom i Bošnjaci i Evropa. Koautor je monografije 100 bošnjačkih imama kao i stručnih djela "Priručnik za mukabele" i "Ramazanski dersovi".

Mreža mladih Muftijstva sarajevskog je u protekle tri godine uspješno realizirala brojne zadatke i ciljeve. Možete li se osvrnuti na to i koliko ste zadovoljni urađenim?

Dr Abdulgafar Velić: Mreža mladih novi je iskorak u aktivnostima Islamske zajednice. To je jedan novi pristup u radu s mladima, koji nam je nasušno potreban za vrijeme i okolnosti koje su pred nama. 

Mi smo u Muftijstvu sarajevskom protekle tri godine intenzivno radili na podizanju i jačanju Mreže mladih. Naši zadaci bili su da kroz različite aktivnost povežemo i umrežimo mlade iz svih općina, medžlisa i džemata s područja Muftiluka sarajevskog. Kroz dva semestra ponudili smo im kvalitetne sadržaje, eduakcije ispunjene druženjima, radionicama, posjetama, debatama. Iz svih tih aktivnosti proizašle su brojne ekološke akcije mladih, humanitarne aktivnosti, različiti vjerski i kulturni programi i projekti. 

Raduje nas što se Mreža mladih proširila na cijelu Bosnu i Hercegovinu i što postaje jedna velika snaga i možemo kazati pokret, od kojeg će naš narod, društvo i domovina, bez sumnje, imati velike koristi. Također, Mreža mladih je pokrenuta i u Australiji, i Americi, i u gotovo svim državama Zapadne Evrope. Stoga, možemo biti zadovoljni i sretni jer svakodnevno svjedočimo zajedničkim projektima mladih iz Bosne, Australije, Norveške, Švedske, Hrvatske, Amerike. Ne samo da su se mladi umrežili, oni svakodnevno zajedno realiziraju važne i korisne projekte za naš narod i domovinu. 

Koje aktivnosti stoje pred Mrežom i kakvi su Vaši budući planovi? Koji je krajnji cilj Mreže?

Dr Abdulgafar Velić: U narednoj periodu planiramo pokrenuti izgradnju infrastrukture za mlade u svim našim medžlisima, općinama i džematima. To će dati jednu potpuno novu dimenziju i sliku ne samo Mreži mladih, već i Islamskoj zajednici.

Također, cilj nam je da sačuvamo Mrežu mladih kao autohtoni bosanski koncept, koji mlade okuplja oko naše tradicije i svih naših vrijednosti. U tom pogledu, Mreža mladih neće dozvoliti da naša omladina bude bezlična masa, koja je pogodna različitim zloupotrebama i iskorištavanjima. 

Ovaj ramazan je poseban, između ostalog, nema klanjanja teravija u džamijama. Smatrate li da su vjernici ispoštovali upute i da li u ovome se možda i krije neki hair?

Dr Abdulgafar Velić: Trenutna situacija zbog Covida 19 dovela do zabrane svih većih okupljanja u cijelom svijetu, pa tako i kod nas u Bosni i Hercegovini. Tužni smo što ne možemo kao prije organizirati vjerski život u ramazanu, što su nam džamije zatvorene za veći broj ljudi. Nadamo se da će u drugom dijelu ramazana biti bolja sitaucija, te da će doći do popuštanja mjera zabrane. 

Naši ljudi u potpunosti slijede uputstva Islamske zajednice u pogledu organiziranja vjerskih aktivnosti u doba pandemije. Za svaku su pohvalu. Jedna od istaknutih kur'anskih poruka jeste i ona iz sure El-Bekare u kojoj se kaže: „Vi nešto ne volite a ono može biti dobro po vas.“ Stoga, nema dileme da u svemu ovome ima nekog skrivenog dobra.  

Koliko je bitno da što više vremena provodimo sa svojim porodicama, hanumama, djecom, roditeljima? Je li to pomalo kod Bošnjaka bilo zapostavljeno?

Dr Abdulgafar Velić: Stvarna sreća i bogatstvo je u našim porodicama, kod naših roditelja, supružnika, djece. Onaj ko ne pronađe tu sreću i to bogatstvo u svojoj kući, neće ga nigdje drugo naći na dunjaluku. Može otići na krajnji istok i zapad, može steći veliki imetak, neće naći mir ako ga nema u svojoj kući. 

Ramazan nam pomaže da otrijemo tu pravu sreću i da budemo u pravom smislu bogati ljudi. Savremeni svijet nam nudi neke svoje vrijednosti, često su to vještačke vrijednosti, neke čudne koncepte, koje otuđuju čovjeka od porodica. Stoga nam je ramazan potreban. On nas vraća prirodnim vrijednostima, prirodnom svjetlu, porodici i čistoj vjeri. 

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite