Mr. sc. Mirza ef. Mešić za Novi.ba: Ramazan je najbolja duhovna i odgojna škola u kojoj ćemo učiti lekcije sabura, dobrote, odricanja, međusobne milosti, oprosta...

Ramazan
Mr. sc. Mirza ef. Mešić za Novi.ba: Ramazan je najbolja duhovna i odgojna škola u kojoj ćemo učiti lekcije sabura, dobrote, odricanja, međusobne milosti, oprosta...
,

Odabrani mjesec ramazan nastupio je sinoć u akšam, a nakon jacije klanjana je i prva teravija. Danas je već prvi dan posta, a za početak našeg specijalnog ramazanskog editorijala odabrao sam čovjeka koji inspiriše mnoge, mr. sc. Mirzu Efendiju Mešića, dugogodišnjeg imama Zagrebačke džamije i voditelja Ureda za dawu i mladež.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Na samom početku, predstavite nam Vaš džemat i kažite nam koje aktivnosti imate u džematu?

Mr. sc. Mirza ef. Mešić: Radim kao imam u  Zagrebačkoj džamiji već 20 godina i  voditelj sam Ureda za dawu i mladež. Vjersko-prosvjetne i humanitarne aktivnosti u zagrebačkom Medžlisu su doista brojne. Pored obavljanja svih pet namaza u džematu, svaki dan u sedmici imamo neku posebnu aktivnost i na usluzi smo našim džematlijama, ali i svim građanima Zagreba te brojnim gostima koji svakodnevno posjećuju Zagrebačku džamiju.

Izdvojio bih mekteb subotom i nedjeljom za sve uzraste učenika osnovnih i srednjih škola, vjeronauk za odrasle, tečajeve islama i sufare za odrasle, kako za naše članove tako i za nemuslimane, kur'anske grupe za odrasle, školu hifza za sve uzraste, predavanja za omladinu ponedjeljkom i petkom, predavanja na tribini četvrtkom "Dr. Sulejman Mašović" te subotom na vjerskoj  tribini "Večer Kur'ana i džemata", organizirano pomaganje potrebitih kroz humanitarnu udrugu Zirat, sportske aktivnosti kroz sportsko-rekreativno društvo Nur koje djeluje pri našem Medžlisu te brojne druge vjerske, edukativne, humanitarne, znanstvene, društvene i sportske aktivnosti po kojima je Islamski centar Zagreb prepoznatljiv. Ovdje svakako treba istaknuti i poznato Međunarodno takmičenje učača Kur'ana koje posjećuju brojni vjernici iz Bosne i Hercegovine,  ali i bližih evropskih zemalja. 

Ovo će po mnogočemu biti specifičan ramazan. Kako se pripremate za njega i kako će biti organizovane, prije svega, mukabele i teravije?

Mr. sc. Mirza ef. Mešić: Nažalost, ovaj ćemo ramazan pamtiti po izvanrednoj situaciji kojoj smo prilagodili i naše vjerske i džematske aktivnosti. Vjernika na početku ovog ramazana u isto vrijeme obuzima i radost i tuga. Radosni smo što nas je naš Gospodar počastio još jednim mubarek ramazanom, kao najberićetnijim mjesecom u godini, o čijim će vrijednostima i fadiletima govoriti naši alimi i muderrisu tokom cijelog ramazana, a jako tužni zbog nemogućnosti da normalno posjećujemo Allahove kuće, naše džamije, odnosno namaze obavljamo u džematu, slušamo mukabele, susrećemo se i družimo s našim džematlijama na zajedničkim iftarima i drugim ramazanskim programima.

Zato ćemo iz Zagrebačke džamije preko službenog youtube kanala Islamske zajednice u Hrvatskoj emitirati raznolik ramazanski program kako bi zagrebačkim džematlijama, ali i svima koji nas budu pratili  kod svojih kuća i u svojim stanovima, barem malo približili ramazanski doživljaj iz zagrebačkog mesdžida. Svaki dan će se učiti i uživo prenositi ženska mukabela, koja se tradicionalno uči poslije podne namaza, te hafiska mukabela prije ikindije namaza. Dvadesetak minuta prije ezana za akšam i iftar naši će imami držati prigodan ders, a petkom možete pratiti i hutbu uživo iz Zagrebačke džamije. Tu je i kutak za naše najmlađe. Za njih će njihovi vršnjaci čitati poučne priče iz života Muhammeda, s.a.v.s.  Teravije, kao i sve namaze, obavljat ćemo u svojim domovima dok ova situacija s pandemijom virusa korona ne prođe.

1

Foto: Društvene mreže

Možete li pojasniti našim čitateljima kako da najbolje iskoriste mjesec posta i pojačanoga ibadeta, čemu nas ramazan zapravo može naučiti?

Mr. sc. Mirza ef. Mešić: Slobodno vrijeme u ramazanu ne bi smjeli koristiti samo za spavanje i gledanje televizije ili praćenje društvenih mreža. Muhammed, s.a.v.s, nas je savjetovao da nam ramazanski dani i noći ne budu poput običnih dana nego da nastojimo na najbolji i najkorisniji način iskoristi svaki trenutak kako bi se približili svome Stvoritelju i ubrali slatke imanske plodove koje nudi samo ramazan.

Zato bi trebali sami sebe uvjeriti da nam upravo od ovog ramazana ovisi naša vječnost. Napravimo strategiju, svoj mali ramazanski plan, kojeg ćemo prilagoditi svojim svakodnevnim obavezama i mogućnostima. Najvažnije je da ispostimo ovaj ramazan i da sve namaze na vrijeme obavimo. Naravno da će osobe koje su spriječene i koje imaju opravdanje napostiti propuštene dane, ili će platiti fidju za svaki propušteni dan, ako nisu u mogućnosti napostiti, poput kroničnih bolesnika ili starih i iznemoglih osoba. Preporučujem pored uobičajenih i sunnetom propisanih ramazanskih ibadeta da ovaj ramazan iskoristimo u intenzivnom razmišljanju, jer je i razmišljanje ibadet, prije svega o sebi i svojim manama, a svi ih itekako imamo, i mogućnostima da se popravimo duhovno, imanski i moralno. 

Nije istina da se čovjek ne može mijenjati na bolje. Pa najveći džahili i neznalice, obožavaoci kipova, ubojice i bludnici kroz cijelu povijest islama su mijenjali svoje živote islamom, ali živim islamom, koji je oživljavao srca te mijenjao njihove loše navike u dobre osobine. Njih je Kur'an oplemenio i njihova srca osvijetlio pa su postajali najuzoritiji članovi ummeta. Zato se u ramazanu  što više družimo s Kur'anom koji je Lijek i Svjetlo za srca zatrovana dunjalukom, sebičnošću, ohološću, zavidnošću, mržnjom i samoljubljem. Ramazan je mjesec koji nam nudi priliku da uspostavimo zlatni balans između potreba našega tijela i naše duše, potreba pojedinca i zajednice, a to se ne može postići bez Bogobojaznosti ili svijesti o Allahu, dž.š., bez uvjerenja da je naša vjera naša najveća vrijednost. A konačni cilj posta kao i svih drugih ibadeta jeste čišćenje naših srca i postizanje takvaluka odnosno Bogobojaznosti. Zato ramazan i jeste najbolja duhovna i odgojna škola u kojoj ćemo učiti lekcije sabura, dobrote, odricanja, međusobne milosti, oprosta i suosjećanja, ali i snage, ustrajnosti i odlučnosti u jačanju našega islamskoga bića i karaktera.

Je li lahko biti musliman u Hrvatskoj i koji su najveći izazovi s kojima se susrećete? I koliko ima muslimana u ovoj zemlji?

Mr. sc. Mirza ef. Mešić: Ko želi slijediti Uputu s kojom je došao posljednji Allahov vjerovjesnik Muhammed, s.a.v.s., njemu Allah, dž.š., olakša i Svoju mu vjeru približi da je razumije i da je lahko živi. Nažalost, u zadnje vrijeme, uslijed sve veće asimilacije, u Hrvatskoj je sve više onih koji gube svoj islamski identitet. Dosta je razloga zbog takve situacije. Među najvažnijima su mješoviti brakovi, nedostatak bilo kakve volje za znanjem o vjeri i prakticiranju islamskih propisa, nadijevanje nemuslimanskih imena djeci i svojevrsni stid od svog porijekla, stid da se jasno i glasno drugima ukaže da nam je islam najveća vrijednost.

U isto vrijeme, ko želi živjeti svoju vjeru u Hrvatskoj nema nikakvih većih zapreka. Islam je službeno priznata vjera u Hrvatskoj i muslimani uživaju sva vjerska i građanska prava, a uvijek će biti pojedinaca koji će vrijeđati naše svetinje. Međutim, u konačnici, do nas je, nije do države niti do većinskog hrvatskog naroda. Tako, hvala Allahu, možemo izdvojiti puno obitelji koje bdiju nad svojom vjerom, dovode svoju djecu u mekteb, upisuju ih i na vjeronauk u školi, kao što možemo izdvojiti i one koji su rođeni kao nemuslimani, ali ih je Allah, dž.š., uputio na pravi put pa su postali naša braća i sestre u vjeri. Prema zadnjem popisu iz 2011. godine u Republici Hrvatskoj  živi oko 70 000 pripadnika islama različitih nacionalnosti od kojih su Bošnjaci najbrojniji. Zanimljivo je da se 9.500 Hrvata izjasnilo da su muslimani. 

5

Foto: Društvene mreže

Islamofobija dobija nažalost sve više na zamahu u svijetu. Da li ste imali sličnih izazova, i kako odgovoriti na taj problem?

Mr. sc. Mirza ef. Mešić: Islamofobija je postala trend i mainstream mnogih političara u Evropi. Islam kao vjera i zakon uvijek je izazivao svojevrsni strah i podozrenje kod evropskog čovjeka. Stvari se jesu promijenile u drugoj polovici 20. stoljeća, ali danas kao da ponovno oživljava duh križarskih ratova kod nekih desničarskih političara populista, koji usput rečeno slabe veze imaju s kršćanstvom, ali dobro znaju da političke poene ili glasove mogu dobiti govorom mržnje i širenjem straha od nadolazećeg islama i muslimana, prije svega migranata u evropskim gradovima. Ima takvih političara i javnih osoba i u Hrvatskoj. Naravno da bilježimo njihove islamofobične i atiislamske izjave i  pravovremeno reagiramo.

Islamofobija je postala stvarni izazov za demokratsku i slobodarsku Evropu ali i za evropske muslimane. Nećemo situaciju uspoređivati s pojavom antisemitizma tridesetih godina 20. stoljeća u Evropi, daleko bilo, ali ima nekih sličnosti. Hrvatska država je službeno riješila pitanje islama i status svojih građana islamske vjeroispovijesti, prije svega mislim na službeno priznanje islama 1916. godine koje je izglasao tadašnji Hrvatski sabor te na Ugovor između Vlade RH i Islamske zajednice u Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa, potpisan 2002. godine, i na taj način prevenirala brojne negativne trendove u  odnosima prema islamu i muslimanima. 

Odgovor na rastuću islamofobiju neće biti niti jednosmjeran niti jednostavan. Muslimani Evrope, pa tako i Hrvatske, dobro će morati naučiti o svojoj vjeri, kulturi, tradiciji, ali i kulturi i tradiciji zemalja u kojima žive. Biti otvoren i uključiti se aktivno u sve društvene procese, biti na usluzi društvu kojem živimo i nafaku stječemo, naučiti dobro jezik zemlje u kojoj se živi i stječe nafaka, ali ne zaboraviti svoj jezik i svoje tradicionalne vrijednosti, imperativ je za muslimane Evrope. Ko izgubi svoj jezik i svoju vjeru, izgubio je samoga sebe. S druge strane, Evropa ne smije ni pedlja popustiti pod naletom fašistoidnih i islamofobičnih političkih diletanata i populista, jer bi to bio njen potpuni krah i izdaja svih onih vrijednosti na kojima počiva. 

3

Foto: Društvene mreže

Zašto su danas mnogi ljudi nesretni? Imaju mnogo, automobile, kuće, porod, gotovo i previše, ali ipak nisu sretni.

Mr. sc. Mirza ef. Mešić: Zato što svoja srca nisu vezali za svoga Stvoritelja Allaha, dž.š., Koji nam je podario sve te blagodati, nego su ih vezali za prolazni, nesigurni i nepostojani dunjaluk. Umjesto Allaha, Uzvišenog,  ljudi obožavaju dunjaluk, a dunjaluk je nemilosrdan. Niko i nikada ne može biti sretan ako svoje srce veže isključivo za dunjaluk, a zaboravi Allah, dž.š., zaboravi na kraju krajeva smrt, proživljenje i odgovornost na Sudnjemu danu.

Naravno da je dunjaluk važan i muslimani se ne odriču dunjaluka, ali je važno da uspostave mjeru i balans. Dunjaluk čvrsto držimo u svojim rukama, a ne u svojim srcima. Učinimo da dunjaluk robuje nama, a ne mi dunjaluku. Pa zašto da se vežemo za nešto što ćemo uskoro napustiti? Sa sobom u kabur nosimo samo djela koja su u potpunosti zabilježena i od kojih ćemo ili korist ili štetu imati. Zato je vjera i dobročinstvo prema drugima recept sa sreću i mir u duši. 

Kako Vi i Vaša porodica provodite ramazan? Postoji li neki adet kojeg se uvijek pridržavate?

Mr. sc. Mirza ef. Mešić: Prilagodit ćemo se novonastaloj situaciji i poštovat upute odgovornih da ibadete obavljamo u svojim kućama. Pokušat ćemo, naravno, svaki namaz klanjati u džematu, učiti što više Kur'an, čitati njegov prijevod, čitati korisno štivo iz vjerskih nauka, ali i iz druge korisne teme, zikriti što više i moliti Allaha, dž.š., da ne budemo od onih nesretnih, a to će doista biti oni koji se ne okoriste od ramazanskih blagodati i koji ne zasluže Allahovu milost i oprost. 

2

Foto: Društvene mreže

Vaša ramazanska poruka čitaocima portala Novi.ba?

Mr. sc. Mirza ef. Mešić: Uvjereni smo da se i u ovoj situaciji izolacije i ograničenog kretanja krije veliko dobro. Allah, dž.š., nam iz Svoje milosti osigurava više slobodnog vremena da ga posvetimo sebi i svojim porodicama, da drugačije poredamo svoje životne prioritete. Ako se sada ne promijenimo na bolje, bojim se da će nam uskoro biti još gore. Odlučno i hrabro ustanimo protiv svojih ćejfova i nemara i živote uredimo prema uputama Allahove Knjige i sunneta Muhammeda, s.a.v.s. i sve će se posložiti u našim životima. Budimo odgovorni spram života. 

Allah nam iz Svoje milosti kroz ramazan daje novu šansu da popravimo sebe i svoje porodice. Ako u nama postoji i minimum volje da se mijenjamo nabolje, Allah to već zna i sigurno će nam pomoći u tome. Ali se moramo sami pokrenuti, pokazati volju i odlučnost. Ako ništa ne poduzmemo, ništa se neće ni promijeniti. Svim čitateljima vašega portala želim svako dobro, a muslimanima berićetne dane mjeseca ramazana uz dovu Allahu, dž.š., da iz njega izađemo bolji i plemenitiji, oproštenih grijeha. 

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite