OVAJ DIO MLADOG LUKA SVI BACAMO, A NAJZDRAVIJI JE: Dobro se zapitajte prije nego sljedeći put uradite isto!
Počela je sezona proizvodnje i prodaje mladog luka, a to je odlična prilika svakome da konzumiranjem ovog povrća ojača svoj imuni sistem i svoje zdravlje.
I dok mnogi uglavnom jedu donji dio mladog luka, prava vitaminska bomba su u stvari krije u percima. Zeleni dio mladog luka nikako ne bi trebalo bacati jer se u njemu nalaze sastojci odlični za naše zdravlje.
Ovo je top 5razloga zašto je mladi luk dobro jesti svaki dan:
Štiti srce - pun je antioksidansa koji štiti stanice od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.
Dobar je za vid - štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnjače. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovog vitamina mogu patiti od noćnog sljepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko 3 odsto dnevnih potreba za vitaminom A.
Jača kosti - vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 odsto preporučene doze vitamina K i oko 2 odsto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustinu i čvrstinu kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.
Snižava holestorol - posebno njegov zeleni dio koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu. Osim što snižava koncentraciju lošeg holesterola u krvi, pomaže i u regulisanju nivoa šećera.
Za lepšu kožu - pomaže telu u proizvodnji kolagena koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.