NE TREBA VAM MAJSTOR: Evo kako da sami uklonite pukotine u zidu!

Sve za dom
NE TREBA VAM MAJSTOR: Evo kako da sami uklonite pukotine u zidu!
.

Zidne pukotine izgledaju veoma ružno i treba ih popraviti u najkraćem mogućem roku, ne samo iz estetskih razloga, nego u prvom redu zato da se zid ne bi trajno i nepopravljivo oštetio.

Šta vam je potrebno:

zidarska lopatica

masa za popravku (npr. knaufova masa za ispune)

mrežasta traka, gaza (u svakoj farbari možete kupiti)

Upute:

Pukotina se najprije proširi grebanjem ili izbijanjem, što zavisi od čvrstoće materijala. Očisti se. Koristeći nož ili lopaticu uklonite što više ostataka koji se nalaze u pukotini. Usisivač vam takođe može pomoći da uklonite sve sitne dijelove unutar pukotine.

Sve napuknute površine dobro navlažiti četkom ili sunđerom da bi očistili staru farbu i glet. Kada ste to uradite sačekajte da se mjesto osuši i zatim zidarskom lopaticom nanesete masu za popravljanje i utisnete je u pukotinu, piše gradnja.rs.

U masu za popravljanje dok je još mekana staviti komad mrežaste trake ili gaze, koji mora sa obe strane znatno da prelazi ivice pukotine. Mrežasta traka se lako nanosi jer je sa jedne strane samoljepljiva.

Stavite masu za popravljanje ili glet ponovo na ispucali zid. Još jednom koristite lopaticu da postavite tanak sloj. Prije svake upotrebe očistite dobro lopaticu da se ne stvaraju grudvice.

Tako se oslobađate od grudvica i činite površinu glatkom i spremnom za bojenje. Nanosite glet masu i čistite po potrebi sve dok površina ne bude glatka.

Obojite mjesto gdje je prije bila pukotina jer se više neće pojavljivati.

Ne propustite