UEFA donijela odluku o nastavku nogometne sezone: Donedavno nezamisliv scenarij postaje realnost

Fudbal
UEFA donijela odluku o nastavku nogometne sezone: Donedavno nezamisliv scenarij postaje realnost
.

Nakon današnje videokonferencije s predstavnicima svih 55 članica UEFA, Izvršni odbor evropske krovne kuće fudbala donio je odluku da se sve utakmice nacionalnih muških i ženskih reprezentacija koje su trebale biti odigrane u junu ove godine, uključujući i utakmice baraža za Evropsko prvenstvo, odgađaju do daljnjeg.

- Odgođene su i sve centralizirane prijateljske utakmice pod okriljem UEFA-e, kao i završnice evropskih prvenstava za omladinske muške i ženske kategorije (U-19 i U-17). Do daljnjeg je odgođena i završnica UEFA Futsal Lige šampiona - saopćeno je iz NSBiH. 

Rokovi koji se odnose na sva UEFA takmičenja 2020/21. također se prolongiraju, uključujući i rok za registraciju igrača. UEFA će naknadno odrediti nove rokove.

- Izvršni odbor UEFA-e ostaje maksimalno posvećen procesima koji se tiču licenciranja klubova i finansijskog fer-pleja te se složio da trenutne vanredne okolnosti zahtijevaju određene konkretne intervencije kako bi se olakšao rad asocijacija članica UEFA-e, kao i klubova. Podržava se prijedlog da se nacionalnim savezima da više vremena za okončanje postupka licenciranja klubova, dok se postupak pristupa klubova u UEFA takmičenja ponovno ne definira - ističu iz kuće bh. fudbala. 

Kao rezultat sve veće neizvjesnosti usljed trenutne vanredne situacije zbog pandemije koronavirusa, Izvršni odbor UEFA također je odlučio suspendirati odredbe kriterija za licenciranje klubova koje se odnose na pripremu i procjenu budućih finansijskih podataka klubova. Ova se odluka odnosi isključivo na učešće u UEFA klupskim takmičenjima 2020/21.

Ne propustite