Gradonačelnik koji je donio Vijećnicu,bolnicu,tržnicu ,tramvaj...

Nostalgija
Gradonačelnik koji je donio Vijećnicu,bolnicu,tržnicu ,tramvaj...
Muhamed-beg Ljubušak

O uzvišeni, kada bi moj grijeh bio koliko planina Kaf, Ništa ne mari, jer je to naspram tvoje milosti neznana stvar.

Ovim je riječima završila priča o jedinom gradonačelniku Sarajeva koji je biran dva puta, i to od dvije carevine - Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak.

Bio je ovo čovjek na svim mogućim funkcijama u Bosni i Hercegovini. Kažu i da je umio...

Mehmed-beg rođen je u porodici uglednih i moćnih begova u decembru 1839. godine u Vitini kraj Ljubuškog. Sulejman-beg, posljednji ljubuški kapetan, bio mu je djed.

Mehmed-begu su Austrijanci priznali titulu Von Vitina. Ljubušak se razveo od prve žene iz stolačke porodice Rizvanbegovića, i u Sarajevu se ponovo oženio Almasa-hanumom, a živjeli su na Mejdanu, u neposrednoj blizini Vijećnice – danas na tom mjestu nema oznake... kažu da je volio "dernečiti" i da su iz njegove kuće, do zore, Čaršijom odzvanjale hercegovačke gusle.
Do dolaska u Sarajevu, odakle je došao u jeku hercegovačkog ustanka kada je "ostavio" Trebinje, Ljubušak je već imao 15-godišnje iskustvo u vođenju upravnih poslova. Prvo je izabran za člana Velike komisije za austrougarske reforme, a potom i za načelnika Sarajeva.

Poslije je bio i zastupnik u Midhat-pašinom parlamentu u Carigradu. Berlinski kongres donio je "nemire" u zemlji, pogotovo u Sarajevu, pa Ljubušak odlazi prvo u Vitinu a zatim u Makarsku.

Nakon povratka u Sarajevo, uz preporuke i dokazanu lojalnost prema novoj vlasti, Mehmed-beg je do izbora za gradonačelnika grada 1893. vršio brojne funkcije i dobivao visoka priznanja. U tom periodu u Šeheru nije mogao proći nijedan značajniji događaj, a da u njemu na neki način nije sudjelovao Ljubušak.

„Ništa se ne dešava mimo njega“, govorilo se tad u Sarajevu.

Prvi se poklonio caru Franji, izabran je i za počasnog Vladinog savjetnika...bio je najzaslužniji za gradnju pruge od Zenice do Sarajeva. Jedan od osnivača Dioničke banke... sudjelovao i u Vladinom istraživanju autentičnog bosanskog grba i zastave. Osnivač je lista Bošnjak, a potpisao se i u prvi Glasnik Zemaljskog muzeja.
Mehmed-begov brat, Ibrahim-beg bio je gradonačelnik Mostara, a Ljubušak je autor i velike lehve u Begovoj džamiji. Potpisan je pseudonimom Muhibi. Bavio se književnim radom. Sakupljao je narodne poslovice, popijevke, priče, pjesmice i izdao dvije zbirke Narodno blago i Istočno blago. Sakupio je i nekoliko stotina bajki, a napisao je i desetak originalnih priča za djecu

Za vrijeme njegovog stolovanja Sarajevo je dobilo Vijećnicu, Zemaljsku bolnicu, električnu centralu, gradsku tržnicu, reguliran je tok Miljacke, uvedeni električna rasvjeta i električni tramvaj...

Njegov sin Rizah-beg, prvi je muslimanski pjesnik koji je pisao latinicom. Ostao je upamćen po ljubavnim pjesmama i svojoj Zulejhi...
Ljubušak bi i svrha i razvrha u Sarajevu, govorilo se poslije njega,piše radiosarajevo.ba.

Preminuo je 29. jula 1902. u svom ljetnikovcu na Grbavici.

Ne propustite