Ne vjerujte svemu što čujete: Ovo su najčešće zablude o hrani i piću

Praktična žena
Ne vjerujte svemu što čujete: Ovo su najčešće zablude o hrani i piću
Mnogo toga danas čujemo, ali i čitamo kada je u pitanju naša ishrana.

Mnogo toga danas čujemo, ali i čitamo kada je u pitanju naša ishrana. Međutim, koliko toga je istinito? Čini se da dosta toga nije istinito, a evo i kao primjer pet zabluda o hrani i piću.

1. Šećer uzrokuje karijes
Bakterije u kombinaciji sa ugljikohidratima i vremenom uzrokuju karijes, a ukoliko sprovodite redovnu zubnu higijenu ne morate se brinuti da će šećer biti kriv za nastanak karijesa.

Najveća opasnost od karijesa prijeti ukoliko konzumirate namirnice koje imaju škrob tipa čipsa ili zobenih pahuljica.

2. Gljive se ne smiju podgrijavati
Gljive se brzo kvare jer sadrže mnogo vode i u prosjeku toliko bjelančevina koliko ih se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Iz bjelančevina koje se nalaze u gljivama mogu nastati štetne tvari koje se pojavljuju prilikom raspadanja ukoliko ih  držite duži vremenski period na sobnoj temperaturi.

Zato je potrebno držati ih u frižideru, ne duže od jednog dana, ali onda kada odlučite da ih pojedete, slobodno ih podgrijte.

3. Svježe mlijeko je zdravije nego trajno
Svježe mlijeko je nekome ukusnije i sadrži nešto malo više vitamina nego trajno koje možete kupiti u prodavnicama, ali je ta razlika toliko mala da nije vrijedna spomena.

4. Aluminijsko posuđe djeluje štetno na zdravlje
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procijenila je da aluminijsko posuđe nije štetno. Mnoga istraživanja su provođena zbog toga što pravljenje nekih jela može osloboditi aluminij iz posuđa, a aluminij iz organizma potpuno nestaje.

5. Špinat sadrži mnogo željeza
Ljudi mnogo insistiraju na konzumaciji špinata kao izvoru željeza, ali to i nije baš istinito. Naime, špinat jeste dobar, ali oxal kiseline koje špinat sadrži oslabljuju unos željeza u organizam.

Izvor: omnia.ba

Ne propustite