Sretan 69. rođendan, Rade! (FOTO)

Lifestalgija
Sretan 69. rođendan, Rade! (FOTO)
Smatra se jednim od najboljih glumaca iz nekadašnje Jugoslavije, pojavljujući se u više od 40 igranih filmova.

Rade Šerbedžija je jugoslovenski i hrvatski filmski, televizijski i pozorišni glumac, pjesnik i muzičar srpskog porijekla. Smatra se jednim od najboljih glumaca iz nekadašnje Jugoslavije, pojavljujući se u više od 40 igranih filmova ostvarujući dvije pobjede na filmskim festivalima u Puli gdje je osvojio prestižnu Zlatnu Arenu za najboljeg glumca.

rades1

rades8

Rođen je u mjestu Bunić kod Udbine u Hrvatskoj, 27. jula 1946. U braku je s Lenkom Udovički, s kojom ima kćeri Ninu, Milicu Almu, Vanju i Luciju te sina Danila. 

rades5

rades14

Pored filma, Rade Šerbedžija je bio i istaknuti pozorišni glumac koji je je najbolje u bivšoj Jugoslaviji glumio ulogu Hamleta Williama Shakespearea. Učešćem u filmu "Before Rain" (prev. "Prije kiše") 1994. godine privukao je međunarodnu pažnju kad je nominovan za Oskara. Ovaj film je ostvario deset nagrada na filmskom festivalu u Veneciji iste godine, uključujući i veliku nagradu Zlatnog lava kao i nagradu kritike festivala za najboljeg glumca.

rades2

rades12

Također je ostvario zapaženu ulogu u režiserskom prvencu Angeline Jolie U zemlji krvi i meda. Ostvario je brojne uloge u holivudskim filmovima radeći pri tome sa nekim od najvećih filmskih zvijezda današnjice. Trenutno živi u Londonu.

rades7

Ne propustite