PRAVO OSVJEŽENJE: Ledene kocke od jabuka

Kuharica
PRAVO OSVJEŽENJE: Ledene kocke od jabuka
Postoji mnogo recepata za kolač s jabukama, ali ovaj je najbolji i najjednostavniji.

Postoji mnogo recepata za kolač s jabukama, ali ovaj je najbolji i najjednostavniji. Pravo osvježenje za ljetne dane.

Sastojci
1 kg jabuka
600 ml vode
200 grama šećera
dvije vrećice pudinga od vanilije (ukupno 80 grama)
Pola kašičice cimeta
Dvije kutije Petit beurre keksa (ukupno 400 grama)
250 ml slatke pavlake
Po želji kakao ili ribana čokolada (za posipanje).

Priprema
Operite, ogulite i naribajte jabuke te ih kuhajte u vodi,  sa šećerom (nemojte cijediti njihov sok). Kuhajte 5-10 minuta, da malo smekšaju.

Pudinge razmutite sa ukupno 12 kašika hladne vode. Kad jabuke smekšaju, dodajte im razmućeni puding i malo cimeta pa sve zajedno kuhajte (miješajući) dok se smjesa ne zgusne i poveže s jabukama, 5-10 minuta.

U pleh slažite red keksa pa red smjese od jabuka, opet red keksa, ponovo red jabuka i na kraju red keksa (zavisno od veličine pleha, neke kekse možete prelomiti ako vam ne stanu ili vam vire iz ruba pleha – prilagodite veličinu i količinu keksa tako da pokrijete dno posude).

Ostavite da se dobro ohladi. Kolač premažite šlagom od slatke pavlake (najbolje sutradan – ostavite ga preko noći na hladnom, da keks upije sok od jabuka i omekša i da se fil poveže, kako biste kolač mogli rezati na kocke) i prije posluživanja (ako želite) posite kakaom ili naribanom čokoladom.

Napomena: Količinu keksa prilagodite zavisno od veličine pleha u koji ćete ih slagati (primjera radi: za pleh veličine 30x2o cm dovoljne su dvije kutije odnosno 400 grama).

Izvor: minimagazin.info

Ne propustite