Osam zapanjujućih stvari koje se dešavaju sa tijelom kada ne jedete hljeb

Zdrav život
Osam zapanjujućih stvari koje se dešavaju sa tijelom kada ne jedete hljeb
Zavladalo je potpuno ludilo raznih dijeta s malim unosom ugljikohidrata. Hljeb se ne jede. Tijesto je precijenjeno. Zato dijetetičari trenutno sve više istražuju kako na nas tačno utiče taj smanjeni unos ugljikohidrata. A utiče jako. I ne uvijek dobro.

4. Rizik od srčanih bolesti raste – ili pada

Ta velika razlika ovisi o tome koju ste vrstu žitarica prestali jesti. Na primjer, studija objavljena 2014. u PLOS ONE našla je da rafinirani šećeri podižu razine masnih kiselina u tijelu (palmitoleinske kiseline) koje povećavaju rizik obolijevanja od srčanih bolesti i dijabetesa tipa II. S druge strane, cjelovite žitarice poboljšavaju kolesterol i smanjuju rizike pojave srčanih bolesti, moždanog udara, pretilosti i dijabetesa tipa II.

Ne propustite