NIJE OBILNA KAO INAČE: Evo zašto vam je menstruacija slabija nego inače, 7 RAZLOGA, A JEDAN JE KOBAN!

Praktična žena
NIJE OBILNA KAO INAČE: Evo zašto vam je menstruacija slabija nego inače, 7 RAZLOGA, A JEDAN JE KOBAN!
.

Menstruacija je svakako neugodno iskustvo o kojem će svaka žena imati bezbroj komentara: zašto se ne osjeća dobro, osjeća li bolove, ima li preobilno krvarenje ili nešto potpuno drugo. Ali, kada vaša menstruacija iznenada postane slabija nego inače i kada dođe do njenog potpunosg izostanka, moglo bi biti vrijeme za ginekologa, jer je to znak da nešto nije u redu.

Moguće je da je došlo do promjene rada hormona koji dovode do većih zdravstvenih problema. Upravo sljedećih sedam stvari mogu imati uticaj na to da vam je menstruacija slabija nego inače.


 U drugom ste stanju

Jedan od najočiglednijih znakova trudnoće jeste izostanak menstruacije pa bi vas pomisao na to da ste trudni, a i dalje imate menstruaciju, mogla iznenaditi.

Iako se ne dešava tako često, postoje žene kod kojih je ova pojava zabilježena. Jedan od prvih pokazatelja da je žena u drugom stanju jeste upravo neredovna menstruacija. Ipak, ona može biti i znak vanmaterične trudnoće, a koja može biti opasna. Ako ste u nedoumici, uradite test i posjetite ginekologa.


 Nagle promjene tjelesne težine

Uprkos tome što je vaše tijelo sposobno nositi još jedno biće unutar sebe, nagle promjene težine uzrokovane nečim drugim, a ne trudnoćom, mogu biti alarm za promjenu menstrualnog ciklusa.

Mogući su produženi ili skraćeni menstrualni ciklusi, usljed disbalansa između proteina, ugljenih hidrata, vitamina i masti. Tjelesni balans je izuzetno važan za redovnu i ujednačenu menstruaciju.

ulozak3


 Stres

Uobičajeni nivo stresa koji se dešava tokom dana na poslu, sa prijateljima i u svakodnevnici, ne utiče toliko na promjenu menstrualnog ciklusa ili izostanak menstruacije, koliko velike i nagle životne promjene, kao što su smrti bliskih ljudi, gubitak posla, preseljenje…

Usljed toga moguće je imati različite promjene i poremećaje u organizmu, a jedan od načina da se ovo manifestuje jeste upravo promjena menstrualnog ciklusa.


 Kontracepcijske pilule

Jedan od najčešćih uzročnika promjene menstrualnog ciklusa jeste korištenje kontracepcijskih pilula. U ovom slučaju ne morate brinuti, jer nekada i sami doktori prepisuju pomenute pilule za regulaciju menstrualnog ciklusa, a ako se radi o ženama koje imaju teške i bolne menstruacije.

Starenje

Ne brinite. Ovo ne znači da ste stare, već da usljed promjene životne dobi dolazi i do promjene u menstrualnom ciklusu, što se odnosi i na promjenu redovnosti menstruacije.

Nekada je to prvi od znakova menopauze, a nekada uobičajeni dio promjena koje zahvataju organizam tokom starenja.

Rak grlića materice

U rijetkim situacijama, jedan od prvih simptoma raka grlića materice jeste promjena menstrualnog ciklusa. Do toga dolazi zato što krv ostaje zatočena u materici i otiče polako. Ako osjetite i intenzivan bol usljed krvarenja, obratite se doktoru što prije.

 Ožiljci u materici

Kod žena koje su prošle kroz dilataciju i kiretažu, zacjeljenje teče bez nekih većih komplikacija. Međutim, ponekad prilikom ovih procedura može doći do stvaranja ožiljaka na zidovima materice usljed čega se oni mogu “zalijepiti” jedan za drugi.

Ova pojava je poznata i pod nazivom Ašermanov sindrom. Ako vam je menstruacija postala mnogo slabija nakon diletacije i kiretaže, upravo te dvije procedure mogu biti uzrok. Bilo bi dobro da se, u svakom slučaju, obratite doktoru.

(MINIMAGAZIN.INFO)

Ne propustite