NJEMAČKA OČAJNIČKI VAPI ZA NAŠIM RADNICIMA, OGLASILA SE I ANGELA MERKEL: Jednu stvar SVI MORATE ZNATI!

Biznis
NJEMAČKA OČAJNIČKI VAPI ZA NAŠIM RADNICIMA, OGLASILA SE I ANGELA MERKEL: Jednu stvar SVI MORATE ZNATI!
.

Njemačka će početkom iduće godine donijeti novi zakon koji bi trebao olakšati uvoz kvalificiranih radnika van Evropske unije, najavila je u subotu njemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila na "očajničku" potrebu privrede za radnicima. 

Zakon o useljavanju kvalificirane radne snage stupit će na snagu 1. marta 2020. godine i cilj mu je otvoriti put radnicima van EU-a da dođu i ostanu živjeti u Njemačkoj.

Prema posljednjim procjenama, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mjesta.

U ekonomski najjačoj članici EU-a radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije.

- Ali, to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalificirane radnike van EU-a - rekla je kancelarka.

njemacka-zastava-150-x-90-cm

"Bez dovoljno stručnjaka nijedna ekonomija ne može preživjeti", upozorila je Merkel u redovitoj videoporuci subotom, koju je potpuno posvetila novom zakonu.

Istaknula je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

- Mi trenutno imamo brojne obrtnike i poduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom - istaknula je Merkel.

merkel

"Ako se političari ne pobrinu za dovoljno stručnjaka, kompanije i poduzetnici napustit će Njemačku, a to je nešto što ne želimo", upozorila je.

Radi zadovoljavanja potreba privrede sa stručnjacima, vlada poseže za tri strategije.

Prva se odnosi na potpuno iskorištavanje kapaciteta domaćeg tržišta rada, druga na pojačani uvoz stručnjaka iz EU-a, a treća na useljavanje stručne radne snage van Unije.

U ponedjeljak će biti održan vanredni sastanak na kojem bi predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca trebali dogovoriti kako novim zakonom privući što više stručnjaka van EU-a.

Zakon o useljavanju stručne radne snage omogućava i useljavanje u svrhu stručnog obrazovanja u Njemačkoj.

Ne propustite