Marilyn Monroe: Stvari koje niste znali, fotografije koje niste vidjeli (FOTO)

Nostalgija
Marilyn Monroe: Stvari koje niste znali, fotografije koje niste vidjeli (FOTO)
Voljela je da hoda okolo gola ili polugola. Među zaposlenim u filmskom studiju ...

O njoj ne treba trošiti previše riječi, fotografije su nekad sasvim dovoljne. I nakon toliko godina uvijek će nas iznenaditi svojom ljepotom, osmijehom, pogledom. Postoje i neke stvari koje možda niste znali i fotografije koje niste vidjeli, a koje samo upotpunjuju sliku o životu koji je živjela ... kao svijeća na vjetru.

Kao glumica bila je relativno slabo plaćena. Njena plata za zadnji (nedovršeni) film u kojem je glumila iznosila je 'tek' 100.000 $, što je mala suma u poređenju sa Dean Martinom koji joj je bio partner u filmu i bio je plaćen 500.000 $. Elizabet Taylor je u to vrijeme zarađivala milione u svojim filmovima.

mm3

Kompanija "20th Century Fox" joj je dala otkaz 1962. zbog hroničnog kašnjenja pa čak i nedolaženja na snimanja. Ali onda su je ponovo angažovali 1. avgusta iste godine, samo 4 dana prije njene smrti, uz ugovor vrijedan milion dolara - novac koji je trebala dobiti za dva nova filma.

mm1

Nevjerovatno je loše pamtila i izgovarala svoje tekstove pa joj je tako trebalo čak 60 ponavljanja kako bi snimila rečenicu "It’s me, Sugar" iz filma "Neki to vole vruće".

mm4

Koristila je jako puno imena. U njenom rodnom listu je zapisano ime Norma Jeane Mortenson, krštena je kao Norma Jeane Baker, u šou biznis je ušla sa imenima Jean Norman i Mona Monroe. Njena prvobitna želja je bila da joj filmsko ime bude Jean Adair. U hotelima se upisivala kao Zelda Zonk, a u psihijatrijskoj klinici kao Faye Miller. Svoje ime je legalno promijenila u Marilyn Monroe marta 1956. kada je već bila zvijezda.

mm5

Punih 20 godina nakon što je umrla njen bivši suprug Joe DiMaggio je na njen grob tri puta sedmično slao ruže.

mm6

Na aukciji održanoj 1999. godine, njen bijeli dječiji klavir je prodan po cijeni od 662.500 $ pjevačici Mariah Carey.

mm7

Godine 1950. njen menadžer Johnny Hyde joj je platio dvije plastične operacije sa kojima je izvršila manju korekciju nosa i ugradila implantat u obraze. 

mm8

mm11

Voljela je da hoda okolo gola ili polugola. Među zaposlenim u filmskom studiju - garderoberkama, frizerima, šminkerima veoma često je hodala bez odjeće. Intervjue je davala u sličnim izdanjima najčešće noseći samo crnu bundu koju joj je poklonio Joe DiMaggio.

mm9

mm10

Glumica Veronica Hamel je 1972. kupila njenu kuću i odlučila da je renovira kojom prilikom je pronašla brojne dokaze da su kuća i telefonske linije u njoj bile prisluškivane.

mm13

Nakon njene smrti i sahrane zabilježeni su neredi. Na stotine njenih fanova je nakon pogrebne ceremonije došlo do njenog počivališta pri čemu su ukrali svo cvijeće i vijence koji su tu bili.

mm12

Ne propustite