KORISNO

NIJEDNE CIPELE VAM SE NEĆE KLIZATI PO LEDU: Odličan TRIK da spriječite PADOVE I PRELOME!

Objavljeno:06.12.2019 - 13:12
A A A Times Arial

Sa snijegom i minusima, dolaze i nezaobilazni padovi na klizavim ulicama i trotoarima koji mogu da nam ugroze život.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da vaša obuća ne kliza i kako da savladate vještinu hodanja po ledu, piše "Zadovoljna.hr".

1. Oslobodite ruke

1

Dok hodate svakako ne bi trebalo da držate ruke u džepovima, a ni da se dodatno opteretite i nosite torbe ili kese. Na taj način, ukoliko padnete, nećete uspjeti da se dočekate na ruke. 

2. Hodajte malo šire

2

Kako biste bili stabilniji svakako je poželjno hodati malo šire. "Širi hod je stabilniji, a ukoliko imate i neko dodatno pomagalo poput štapa ili kišobrana smanjili ste mogućnost pada", savjetuje fiziterapeutkinja Andreja Jasić Kantoci.

3. Probajte trik sa isječenim čarapama

3

Za pažljivi i laganiji hod fizioterapeutkinja savjetuju i jedan vrlo praktičan trik. "Na malo grubljim čarapama isjecite dio za prste i navucite ih na cipelu. Na taj način se prilikom hoda prednji dio fiksira na podlogu i sprječava pad." Obično stariji ljudi pribjegavaju ovom lukavom triku. 

Ovaj trik mogu koristiti i mlađi posebno ako idu u noćni izlazak. Traka od crne čarape preko čizmica neće biti previše vidljiva, a ovim brzim i jeftinim trikom zaštićete se od nezgodnog pada.

4. Hodajte nagnuti prema napred

4

Kako biste se dodatno zaštitili od pada, prilikom hodanja, bilo bi dobro da tijelo malo nagnete napred. To je hod koji liči na hod pingvina, prilikom kojeg sila gravitacije prolazi kroz prednju nogu i na taj smo način spretniji na ledu.

5. Izbjegavajte sportsku obuću i previše ravnu obuću

6

Prilikom izlaska na led svakako treba da imate na umu da sportska obuća i čizme sa ravnim đonom nisu idealan izbor. Grublji đon i zimske čizme uz primjenu ovih savjeta, mogli bi vam olakšati balansiranje po ledenom asfaltu.

BONUS SAVJET: Evo kako da mokre čizme postanu suhe

Ovaj genijalan trik pomoći će vam da se mokra obuća osuši za jako kratko vrijeme. 

1304081-cipele-shutterstock-ls

Potrebno je da izvadite uloške iz mokre obuće, pa je napunite zgužvanim papirom od novina koji će pokupiti vlagu.

2016-09-cipele-563619179

Cipele ostavite na nekoliko sati i očekujte nevjerovatan rezultat. Za još brže sušenje, stavite obuću u kojoj je papir pored šporeta ili grijalice.

cipele-nsl

 

Ne direktno ispred izvora toplote, već sa strane.

obuca

Jedino su lake fen-grijalice koje ne isijavaju snažnu toplotu pogodne za direktno sušenje.

cipel1cipele2

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!