Ruže - kraljice cvijeća

Sve za dom
Ruže - kraljice cvijeća
Tko zna što je Gertrude Stein stvarno mislio kad je napisao: "Ruža je ruža je ruža je ruža." Sve što mi znamo je da je ruža simbol ljepote, mira i prirode. I mi ih volimo bez obzira jesu li u bujnom buketu, uvučene u nečiju kosu ili otisnute na čestitkama. Donosimo vam male savjete kako bi vaš vrt izgledao još ljepše.

Tko zna što je Gertrude Stein stvarno mislio kad je napisao: "Ruža je ruža je ruža je ruža." Sve što mi znamo je da je ruža simbol ljepote, mira i prirode. I mi ih volimo bez obzira jesu li u bujnom buketu, uvučene u nečiju kosu ili otisnute na čestitkama. Donosimo vam male savjete kako bi vaš vrt izgledao još ljepše.

Raspored

Opće pravilo sugerira da ruže trebaju biti posađene na oko 24 cm udaljenosti. Taj razmak će varirati ovisno o vrsti. Stare vrtne ruže zahtijevaju veći razmak, a minijaturne mogu biti posađene bliže. Dovoljan razmak između biljaka omogućuje dobru cirkulaciju zraka, što je izvrstan prvi korak u preventivi bolesti ruža.

Ruže bez korijena

Kada kupujete ružu koja nema korijena pokušajte je posaditi što prije nakon kupnje. Ukoliko dođu ranije od predviđenog potrudite se da provjerite ambalažu i da ih držite na vlažnom.
Prije sadnje, potopiti dno ruže u kantu vode na 8-12 sati kako bi rehidrirali korijen. Nakon namakanja, odstraniti sve oštećene ili bolesne dijelove. Rupa za sadnju treba biti dovoljno široka i duboka da lijepo privati korijen. Postavite biljku tako da jen najniži pupoljak na razini tla. Napunite rupu s malo zemlje i dodajite vode. Nemojte nabijati tlo, ostavite da se voda malo upije pa dodajte još zemlje. Ponavljajte postupak sve dok rupu skroz ne napunite zemljom. Budući da je tlo labavo, ruža će malo potonuti u zemlju.
Neki uzgajivači koriste papirnate vrećice da bi "znojili" svoje ruže.
Stavite vrećicu naopako iznad ruže. Izrežite dva proreza na vrhu. Nakon što ruža počne rasti, "torba" može biti uklonjena polako, najprije povećanjem veličine proreza, a zatim potpunim skidanjem. U ovom procesu nemojte koristiti plastične vrećice.
 

Ruže u saksijama

Ruže u saksijama su najlakše za posaditi jer su to već biljke koje su izrasle. Takve ruže su fleksibilne i spremne su za sadnju skoro uvijek. Ruže u saksiji koje ste kupili početkom sezone mogu imali jako slabo korijenje pa ćete je možda morati posaditi kao i gore navedenu ružu bez korijena. One koje sadite krajem sezone većinom imaju veliko i jako korijenje koje je upetljano pa se svakako pobrinite da ga skratite da vam, nakon što ga posadite, ne bi nastavilo rasti ukrug i onda ništa od širenja po vrtu.

 

Ne propustite