Ne može jednostavnije: Lagana pašteta od patlidžana

Kuharica
Ne može jednostavnije: Lagana pašteta od patlidžana
Ukusna pašteta, koju je jako jedostavno pripremiti.

Ukusna pašteta, koju je jako jedostavno pripremiti. Pokušajte, nećete se pokajati.

Sastojci
600 g  plavog patlidžana
500 g mladog sira
3-4 češnja bijelog luka
1 kašika senfa
So

Priprema
Napomena: količine patlidžana i sira mogu prilično da variraju u zavisnosti od vrste sira i načina pripreme patlidžana.

Patlidžan pečen u rerni će više usahnuti ali će biti ukusniji i manje gorak. Patlidžan očišćen i “kuhan” u mikrotalasnoj će biti svjetliji, sa više tečnosti i malo više gorčine.

1. Patlidžan oguliti, isjećii na kocke, pa skuhati u poklopljenom vatrostalnom sudu u mikrotalasnoj, 5 minuta na 600W ili klasično ispeći u rerni, zguliti sa kore, ocjediti od vode. Ispasirati patlidžan štap-mikserom.

2. Mladi sir najprije izgnječiti viljuškom pa i njega ispasirati. Dodati patlidžanu i zajedno izmiksati.

3. Dodati sitno sjeckan bijeli luk i senf. Posoliti po ukusu.

4. Od ove mjere se dobije otprilike jedna velika tegla paštete. Odlična je kao namaz.

Izvor: coolinarika.com

Ne propustite