Ne može jednostavnije: Lagana pašteta od patlidžana
Ukusna pašteta, koju je jako jedostavno pripremiti. Pokušajte, nećete se pokajati.
Sastojci
600 g plavog patlidžana
500 g mladog sira
3-4 češnja bijelog luka
1 kašika senfa
So
Priprema
Napomena: količine patlidžana i sira mogu prilično da variraju u zavisnosti od vrste sira i načina pripreme patlidžana.
Patlidžan pečen u rerni će više usahnuti ali će biti ukusniji i manje gorak. Patlidžan očišćen i “kuhan” u mikrotalasnoj će biti svjetliji, sa više tečnosti i malo više gorčine.
1. Patlidžan oguliti, isjećii na kocke, pa skuhati u poklopljenom vatrostalnom sudu u mikrotalasnoj, 5 minuta na 600W ili klasično ispeći u rerni, zguliti sa kore, ocjediti od vode. Ispasirati patlidžan štap-mikserom.
2. Mladi sir najprije izgnječiti viljuškom pa i njega ispasirati. Dodati patlidžanu i zajedno izmiksati.
3. Dodati sitno sjeckan bijeli luk i senf. Posoliti po ukusu.
4. Od ove mjere se dobije otprilike jedna velika tegla paštete. Odlična je kao namaz.
Izvor: coolinarika.com