KOLINDA OVAKO OBUČENA DOŠLA U VUKOVAR: Gore se sredila, a kad su vidjeli šta joj je na nogama IZNENADILI SU SE!(FOTO)

Kiosk
KOLINDA OVAKO OBUČENA DOŠLA U VUKOVAR: Gore se sredila, a kad su vidjeli šta joj je na nogama IZNENADILI SU SE!(FOTO)
.

Aktuelna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je i ove godine u Vukovar došla u "zengama", kakve su tokom rata nosili "hrvatski branitelji".

Riječ je o poludubokim cipelama žute boje, koje proizvodi fabrika obuće Borovo u Vukovaru.

U "zengama" su još neke ženske osobe, koje su se našle u pratni Grabar Kitarović.

I prošlih godina se pojavljivala u njima i time podsetila na obuću koja je 1991. bila od velike pomoći vukovarskim braniteljima koji zbog blokade grada nisu imali kvalitetnu odjeću i obuću.

Iz Borova su za Večernji list objasnili kako su s proizvodnjom žutih čizama započeli tokom 1985. Naručila ih je američka firma "Royce Shoes", a bile su namjenjene nošenju u američkim pustinjama i planinama.

kolind

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Kako je ispričao Ivan Hubalek, bivši član uprave Borova, zadnje količine ovih čizama nisu isporučene naručiocima zbog rata. Dio proizvedenih čizama ostao je u skladištima firme, te su ih počeli nositi branitelji.

- Te čizme su postale jedan od simbola ratnog Vukovara, a mnogima od branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane. Poslije im je činjenica što su imali "zenge" predstavljala veliki problem nakon zarobljavanja. Zbog tih čizama, po kojima su bili prepoznatljivi, doživeli su dodatne torture. Svedoče to i mnogi zatočenici srpskih logora koji su se u svojim kasnijim izjavama prisetili ispitivanja i batinanja jer su na sebi imali "zenge". Zbog toga su po logorima imali "poseban tretman" - kaže Hubalek.

(24sata,hr)

Ne propustite