OTIŠLA DA NAĐE POSAO I ŠOKIRALA SE: Ispovijest žene koja je pokušala da se zaposli PREKO GRANE, ovo se kod nas NIKADA NE BI DESILO!

Kiosk
OTIŠLA  DA NAĐE POSAO I ŠOKIRALA SE: Ispovijest žene  koja je pokušala da se zaposli PREKO GRANE, ovo se kod nas NIKADA NE BI DESILO!
.

– Riješila sam da okušam sreću “preko grane“ i potražim posao u nekoj od “obećanih zemalja”. Izbor je pao na Stokholm, a ja sam rezervisala avionsku kartu i otišla kod koleginice sa fakulteta koja je pronašla posao u prestonici Švedske – započinje svoju priču ova Srpkinja.

oglas-0-685x445-685x409

Kada se napokon našla u prestonici Švedske, prvo što je pomislila bilo je: mnogo je hladno. Uzela je mapu i krenula u potragu.

Svakog dana obilazila sam drugi dio grada. Imala sam spisak firmi, biroa i agencija koje želim da posketim i ostavim CV. U svakom slučaju, svi su me dočekali raširenih ruku! Nisam mogla da vjerujem! Ne samo da su me pustili unutra, već su me dočekali sa osmjehom, neki mi ponudili kafu, sok… Pričali su sa mnom i posvetili mi svoje dragocjeno vrijeme! – priča ona.

posao-agent-prodaja-osiguranja

Nakon prvog dana potrage, imala je još jaču želju da zauvijek ode iz Srbije.

– Kada bih na ulici pitala nekoga da mi pomogne da pronađem adresu, svi su mi izlazili u susret. I kada nisu znali gdje se nešto nalazi, vadili su svoje telefone i na mapi mi objašnjavali kako da stignem do željenog mjesta. Bili su ljubazni i nasmijani.

61593578-zena-sreca-sretna-750x460

Za tih sedam dana, koliko je boravila u Švedskoj, obišla je nekoliko desetina firmi i biroa, ostavila svoju biografiju i odlučila da se preseli prvom prilikom

– Nakon povratka u Srbiju, shvatila sam da smo decenijama (ako ne i stotinama godina) udaljeni od emancipovane Evrope i da prvo treba da naučimo da poštujemo jedni druge kao ljudska bića. Poslije par nedelja, dobila sam i prve mejlove iz Švedske. Ne bih da baksuziram, ali možda mi se sreća konačno osmjehne…

Novi.ba/Samopozitiva

Ne propustite