Njima je nemoguće odoljeti: zečevi

Kućni ljubimci
Njima je nemoguće odoljeti: zečevi
Zečevi su vrlo privrženi kućni ljubimci. Pitomi su, dragi, veseli, inteligentni, vole društvo ljudi. Ukoliko razmišljate da pridružite ovog dugouhog ljubitelja šargarepe svojoj porodici, imajte na umu savjete i činjenice koje vam donosimo u ovome članku.

Zečevi su vrlo privrženi kućni ljubimci. Pitomi su, dragi, veseli, inteligentni, vole društvo ljudi. Ukoliko razmišljate da pridružite ovog dugouhog ljubitelja šargarepe svojoj porodici, imajte na umu savjete i činjenice koje vam donosimo u ovome članku.

Porijeklom su iz jugozapadne Evrope i sjeverozapadne Afrike. Prvi pitomi zečevi su se gajili još u doba Rimljana. Zec je imao različita mitološka i simbolična značenja u različitim kulturama. U grčkoj mitologiji, na primjer, zec je bio omiljena životinja boginje ljubavi Afrodite i simbol plodnosti. Osim toga, zec je često predstavljao simbol vjere, ljubavi i sreće.

Postoji 54 vrste zečeva i kunića, ali su razne rase patuljastih i malih zečeva najpopularniji kućni ljubimci (mali šarac, separator, mali ovnoliki, mala činčila, deilenaar, marburger feh, saski zlatni, ren kunić…). Dolaze u mnogobrojnim kombinacijama boja. Životni vijek im je oko 10 godina.

 

Ponašanje

Cute Rabbit Wallpapers Pictures Photos Images


Vole da se maze i treba da se od malih nogu što više drže u rukama ili u krilu. Sa njima treba postupati nježno i sa ljubavlju. Ne vole da  se podižu za uši ili kožu iza vrata, nego jednom rukom ispod donjeg dijela tijela, a drugom ispod grudi. Uvijek moraju imati oslonac, jer se tako osjećaju sigurnije.

Zečevi nisu dobar izbor za osobe koje su grube, nestrpljive ili pomalo nespretne i agresivne. Naime, zečevi su jako osjetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava, pa će odmah iskazati svoje nezadovoljstvo ugrizom, grebanjem ili jednostavno pobjeći i sakrivati se.

Ovi kućni ljubimci traže pažnju i nježnost, ali kao i mačke, zečevi traže pažnju najviše kada to njima odgovara, a ne vlasnicima. U početku će ljubimac tražiti manje pažnje, jer će mu trebati neko vrijeme da zadobije povjerenje vlasnika. Ipak, imajte u vidu da zec nikada neće biti raspoložen za pretjerano nošenje u rukama, gnječenje u krilu i slične postupke.

Zečevi su prilično inteligentni kućni ljubimci. Lahko se dresiraju. Već poslije kraćeg perioda većina zečeva nauči da razumije neke riječi ili komande, a ako se dobro obuče mogu da prepoznaju vlasnika i jedu mu iz ruke. Zečevi su veoma nezavisna bića, pa ne očekujte apsolutnu poslušnost.

Ovo su aktivne i radoznale životinje, koje vole da se igraju. Veoma su druželjubivi i uživaju u društvu kako drugih zečeva, tako i čovjeka. Zec se dobro slaže sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca. Bilo bi svakako dobro da se upoznaju postepeno.

 

Smještaj
Mogu se držati u kavezu ili dresirati da žive slobodno u stanu. Ukoliko zec provodi vrijeme van kaveza, svakako treba obratiti pažnju na kablove i otrovne biljke. Kavez mora biti površine barem 120 x 60 cm. Kavez obavezno treba da ima mjesto za hranu, vodu, spavanje i dodatni prostor za kretanje zeca. Bilo bi idealno da se u jedan ugao postavi i wc za glodare. Na dno kaveza najbolje je staviti slamu, piljevinu ili hoblovinu. Dno uvijek mora biti suho. Preporučljivo je ljubimcu nabaviti i igračke, kako mu ne bi bilo dosadno. Zečevi bolje podnose hladnoću nego vrućinu. 

 

Ishrana

Eating Rabbit Wallpapers Pictures Photos Images


Ishrana zečeva treba da se sastoji od svježeg sijena, svježeg povrća i bilja kao što su šargarepa, peršun, djetelina, bosiljak, listovi brokule, cvjetovi i listovi maslačaka, zelena salata, blitva, mlada pšenica i mješavina sjemenki koje se mogu kupiti u svim pet šopovima. Sijeno im se treba davati od početka, jer je izuzetno za probavu.

Svježa i čista voda treba uvijek biti dostupna.

Zečevi izuzetno vole i voće. Posebno jabuke, kruške i banane. Pogodne su i narandže (uključujući koru), breskve, ananas, šljive, jabuke, borovnice… Važno je da sve što im dajete bude dobro oprano i osušeno.

 

Higijena
Zečevi su vrlo čisti kućni ljubimci. Nemaju nikakav miris. Kupanje se ne preporučuje. Dobar dio vremena provode u čišćenju svog krzna. Linjaju se svaka tri mjeseca. Bilo bi poželjno četkati ih u to vrijeme kako ne bi progutali previše svojih dlaka, koje njihov probavni sistem teško vari. Zečevima je urođeno da nuždu obavljaju na jednom mjestu. Obično izaberu uglove gde će vršiti nuždu i prilično ih je jednostavno dresirati.

 

Zdravlje

Bunny Rabbit Balaclava Wallpapers Pictures Photos Images
Zdrav zec ima suhu njuškicu, bistre oči, živahan je i puno se kreće. Zube i nokte treba  povremeno skratiti. Zdrav ljubimac ima čisto i gusto krzno. Vrlo je bitno da vaš dugouhi prijatelj ima uvijek grančice jabuke ili lijeske na koje će “trošiti” zube. Učestalo kihanje znak je prehlade ili respiratornih problema. Nemojte ih držati na promahi, niti izlagati ekstremnim vremenskim prilikama. Ako su im kuglice izmeta tvrde ili ima proljev, a pogotovo ako nema stolicu, to je znak da je zec bolestan, te ga odmah vodite kod veterinara.

Ne propustite