Prve zube treba prati

Mame i bebe
Prve zube treba prati
Zube dojenčeta, od trenutka nicanja, treba redovno, svakog dana, prati pastom za zube, nanesenom u obliku razmazanog sloja na četkici za zube.

Zube dojenčeta, od trenutka nicanja, treba redovno, svakog dana, prati pastom za zube, nanesenom u obliku razmazanog sloja na četkici za zube.


Evropska akademija za dječiju stomatologiju (EAPD) je krajem 2008. godine donijela Protokol o primjeni fluorida kod djece.  Cilj objavljivanja ovog protokola bila je želja da se ohrabre stomatolozi da roditeljima daju savjete kako da izbjegnu štetno ponašanje, koje potpomaže širenje bakterije Streptokokus mutans ( koji je glavni uzrok karijesa) i kako da najbolje koristi lokalno, a ne sistematski. Ovaj efekt je još bolji kada se kombinira s dobrom oralnom higijenom. Pojava fluoroze zuba uglavnom se vezivala za dodatke dodatke fluorida ishrani, naročito u prvih šest godina života. Međutim, istraživanja su pokazala da rana izloženost pastama koje sadrže fluor također predstavlja rizik za nastanak fluoroze. Upravo zbog toga EAPD je predložila različite nivoe fluorida u pastama za zube za različite uzraste.

 

  • Djeca uzrasta od šest mjeseci do dvije godine:

Preporuka je da se u ovom uzrastu koriste paste za zube koje sadrže niske koncentracije fluorida ( 500 ppm). Prilikom pranja zuba treba koristiti količinu paste veličine zrna graška.

  • Djeca uzrasta od dvije do šest godina:

U ovom uzrastu treba koristiti paste koje sadrže 1.000 ppm fluorida. Količina paste koju dijete treba da stavlja na četkicu također treba biti veličine graška. EAPD iznosi stav da dnevni unos fluorida predstavlja osnovni način organiziranog i obuhvatnog programa kontrole karijesa kod djece. Bez obzira na vrstu programa, individualnog ili zajedničkog, predložena upotreba fluorida treba biti balansirana između procjene rizika za nastanak karijesa i mogućnosti toksičnih efekata fluorida. 

 

Ne propustite