Teleća bijela čorba
Bijela čorba nije obična supa, ona ima svoj specifičan način pravljenja, sa kojim se možete upoznati u nastavku.
Sastojci:
200 g teletine.
1 šargarepa.
1 peršun.
1 manja glavica crnog luka.
2 kašike ulja.
1 kašika brašna.
1 dl mleka.
4 kašike kisele pavlake.
so, biber, mešavina suvih začina.
1,5 l vode.
Priprema:
Teletinu isjecite na sitne kockice. Naspite vode u šerpu, dodajte pripremljeno meso i stavite da voda provri na laganoj vatri. Za to vrijeme pripremite povrće za bijelu čorbu: šargarepu i korjen peršuna očistite i isjecite na kockice, a crni luk oljuštite i isjecite ga što sitnije. Dodajte povrće i začine u čorbu nakon što provri. Kad se meso i povrće skuhalo napravite zapršku tako što ćete u manji tiganj staviti ulje da se zagrije, pa dodajte kašiku brašna i kratko ga propržite. Naspite zapršku u čorbu, uz neprestano mješanje da se ne stvore grudvice. Kuhajte čorbu desetak minuta, pa dodajte razmućenu pavlaku u mlijeku i sitno isječen peršunov list, kratko prokuhajte i po potrebi dodajte malo vode. Teleću bijelu čorbu poslužite toplu.