Musk o vještačkoj inteligenciji: Opasnost prijeti za svega pet godina

Nauka i tehnologija
Musk o vještačkoj inteligenciji: Opasnost prijeti za svega pet godina
Musk je dodao da vodeće kompanije za vještačku inteligenciju “prepoznaju opasnost” i da rade na tome da kontrolišu “lošu superinteligenciju” kako ne bi “pobjegla u internet”.

Osnivač kompanije “Space X” i koosnivač “Tesla Motorsa” Elon Musk ponovo je upozorio na opasnost razvoja vještačke inteligencije, ovaj put je, međutim, odredio rok u kojem će se ova prijetnja ostvariti, piše Cnet.

Musk je u komentaru na esej Jarona Laniera “Mit o vještačkoj inteligenciji” na sajtu Edge.org napisao da će se nešto “opasno dogoditi za pet, najviše 10 godina”. Njegov komentar je brzo sklonjen, ali ne prije nego što su ga primijetili Mashable i drugi portali.

“Napredak u razvoju vještačke inteligencije je nevjerovatno brz. Ako nemate direktan kontakt sa grupama poput DeepMind, niste svjesni koliko brzo raste”, naveo je Musk, odnoseći se na svoje učešće kao investitora u britanskoj kompaniji za vještačku inteligenciju “DeepMind”, sada dio “Googlea”.

Musk je dodao da vodeće kompanije za vještačku inteligenciju “prepoznaju opasnost” i da rade na tome da kontrolišu “lošu superinteligenciju” kako ne bi “pobjegla u internet”, prenio je Cnet.

Milijarder je također istakao da “ovo nije slučaj dječaka koji viče ‘vuk’” i da ne priča o nečemu što ne razume.

Kako navodi Cnet, Musk je očigledno želio da njegov komentar na Lanierov esej bude privatan, pa je zato uklonjen sa sajta Edge.com. Muskov portparol je za Mashable rekao da je komentar poslat izdavaču kompanije “Edge” putem emaila i da nije bio namijenjen za javno objavljivanje. On je također dodao da će Musk uskoro objaviti duži komentar na temu vještačke inteligencije.

Ne propustite