Do 2020. mobilne telefone će imati 90 posto ljudi

Nauka i tehnologija
Do 2020. mobilne telefone će imati 90 posto ljudi
Zaključno sa trećim kvartalom tekuće godine, broj mobilnih pretplatničkih ugovora iznosi oko 6.9 milijardi.

Više od 90 procenata svjetske populacije, starije od šest godina, posjedovat će mobilni telefon do 2020. godine, pokazuju rezultati nove Ericsson Mobility studije.

Očekuje se i da će do te godine broj pretplatničkih ugovora korisnika pametnih telefona dostići 6.1 milijardu. U trećem kvartalu 2014. godine i dalje je prisutan rast prodaje pametnih telefona, pošto su u tom periodu od ukupne prodaje mobilnih telefona čak 65-70 posto činili smartphonei.

Iako je porast pretplatničkih ugovora korisnika pametnih telefona u stalnom porastu (do kraja godine očekuje se novih 800 miliona ugovora u cijelom svijetu) u Ericssonu smatraju da i dalje ima mjesta za rast u tom sektoru, jer od ukupnog broja mobilnih pretplatničkih ugovora samo 37 posto čine korisnici pametnih telefona. 

Zaključno sa trećim kvartalom tekuće godine, broj mobilnih pretplatničkih ugovora iznosi oko 6.9 milijardi, a najveći porast zabilježen je u Indiji i Kini. Očekuje se da će se do 2020. broj povećati na 9.5 milijardi, a među njima će biti i 3.5 milijardi LTE ( Long Term Evolution-podržava 4G) pretplatničkih ugovora. 

Predviđanja pokazuju da će do 2020. godine u Evropi biti oko 600 miliona LTE pretplatničkih ugovora. Kada je riječ o mobilnom saobraćaju, video je i dalje najdominantniji. 

U 4G mrežama on čini između 45 i 55 posto ukupnog saobraćaja. Ericsson predviđa da će se video saobraćaj povećati za 10 puta do 2020. i da će činiti 55 posto ukupnog saobraćaja u svim mobilnim mrežama.

Ne propustite