BORA ČORBA ZBOG BORBE SA TUMOROM OTKAZAO SVE NASTUPE: Rak prostate je NAJČEŠĆI TUMOR kod muškaraca a OVO SU SIMPTOMI!

Objavljeno:20.10.2019 - 22:29
A A A Times Arial

Foto: Printscreen

Bora Đorđević, frontmen grupe "Riblja čorba", otkazao je sve nastupe usljed bolesti.

U pitanju je, kako je saopšteno, rak prostate zbog kog Boru čeka operacija na koju se sada priprema.

ŠTA JE RAK PROSTATE?

Karcinom prostate je najčešće maligno oboljenje kod muškaraca a posebno su rizična grupa muškarci nakon 50. godine života. Uzroci ovog oboljenja i danas su nepoznati nauci, a zna se da postoje nasljedne forme u 10 odsto oboljelih. Sa starošću, rizik od oboljevanja postaje veći.

Tumor raka prostate raste dugo i sporo i za to vrijeme ne daje nikakve kliničke simptome. Kako rak prostate u svom rastu napreduje, povećava se mogućnost njegovog širenja izvan prostate u okolna tkiva Osim toga, rak se može širiti i u udaljene organe i to je metastaziranje. Najčešća mjesta metastaza raka prostate su kosti, pluća i jetra.

Simptomi i znakovi raka prostate zapravo su više povezani sa širenjem bolesti u udaljene organe. Može se otkriti tek nakon rutinskog pregleda prostate, zato se i savjetuju redovne kontrole bar na 2 godine, kod starijih i učestalije i kod osoba sa porodičnom pojavom bolesti.

Ne postoje specifične simptomi koji bi pacijenta upućivali na sumnju o postojanju karcinoma prostate. On se obično otkrije tokom rutinskih pregleda kod urologa ili kada se digitorektalni pregled ili PSA test urade zbog nekog drugog urološkog oboljenja: benigne hiperplazije prostate, urinarne infekcije i sl.

Simptomi tumora prostate

bora1

Foto:Profimedia

Pacijent koji ima karcinom prostate može da nema značajnije tegobe sa mokrenjem.

Ponekad, u zavisnosti od stadijuma bolesti i zahvaćenosti dijela prostate tumorom, pacijent može da ima tegobe sa mokrenjem kao što su učestalo mokrenje, noćno mokrenje, čekanje na otpočinjanje mlaza, slab mlaz sa prekidima, nemogućnost izmokravanja urina, krvav urin, bolove u kostima, anemiju, smanjenje tjelesne težine i sl, ali kao što je ranije rečeno, pacijenti najčešće nemaju nikakve izraženije tegobe vezane za mokrenje.

Bora je, inače, dugo imao problema sa kičmom. Kada se kretao bolovi su bili sve intenzivniji, kako se pisalo prije dvije godine, pa su mu ljekari pojačali fizikalne terapije.

bora

Foto:RAS Srbija

Dakle, najčešći simptomi su sljedeći:

-učestalo mokrenje;

-često buđenje u toku noći da bi se mokrilo;

-tanak ili diskontinuiran mlaz urina;

-bolno ili neprijatno mokrenje;

-krv u urinu;

-nepotpuno pražnjenje besike posle svakog mokrenja;

-bolna ejakulacija, ili bolna erekcija (ređe)

U slučaju proširenja samog tumora može dovesti do bolova u kostima, najčešće karlice, pršljenova ili rebara. Patološke frakture, slabost u nogama, urinarna i fekalna inkontinencija,mršavljenje,umor i generalna slabost.

Danas je u potpunosti moguć život sa rakom prostate, ukoliko karcinom nije metastazirao i zahvatio druge organe. Hirurška intervencija (radikalna prostatektomija) donosi dobre rezultate u praksi.

 Preživljavanje kod karcinoma prostate je visoko,sem u slučajevima da su metastazama zahvaćeni limfni čvorovi i drugi organi.

Novi.ba/Žena.Blic.rs

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!