9 užasavajućih stvari o menstruaciji: Ovo pod brojem 3 govori dovoljno o muškarcima

Zdrav život
9 užasavajućih stvari o menstruaciji: Ovo pod brojem 3 govori dovoljno o muškarcima
Menstruacija je prirodni dio ženskog zdravstvenog ciklusa i sve ono što tih par dana u mjesecu nose, u modernom svijetu nisu nikakav tabu. No, u nerazvijenim zemljama menstrualni ciklus je tema o kojoj se ni danas ne priča. Štoviše, mnoge mlade djevojke i žene žive u zabludama ili su pak diskriminirane samo zato jer menstruiraju.

2. U dijelovima Japana žene zbog menstruacije ne mogu raditi tradicionalne muške poslove poput toga da budu sushi chefovi

Prema japanskoj tradiciji, žene ne mogu biti chefovi za sushi upravo iz razloga jer menstruiraju, a to je otvoreno za New York Times komentirao čak i Yoshikazu Ono, sin poznatog japanskog chefa. “Biti profesionalac u ovom poslu znači da imaš konstantan balans okusa hrane u ustima, ali žene to nemaju zbog svog menstrualnog ciklusa i zato ne mogu biti chefovi za sushi”, izjavio je Ono 2011. godine.
Ranije, 1999. godine, Japan je zakonom koji nalaže jednakost spolova pokušao otkloniti diskriminaciju diktirajući da i muškarci i žene mogu raditi sve poslove. A kako bi se stvorio model zapošljavanja pogodan za žene jedan poduzetnik napravio je puno više, otvorio je sushi restoran te zaposlio samo žene.

Ne propustite