9 užasavajućih stvari o menstruaciji: Ovo pod brojem 3 govori dovoljno o muškarcima

Zdrav život
9 užasavajućih stvari o menstruaciji: Ovo pod brojem 3 govori dovoljno o muškarcima
Menstruacija je prirodni dio ženskog zdravstvenog ciklusa i sve ono što tih par dana u mjesecu nose, u modernom svijetu nisu nikakav tabu. No, u nerazvijenim zemljama menstrualni ciklus je tema o kojoj se ni danas ne priča. Štoviše, mnoge mlade djevojke i žene žive u zabludama ili su pak diskriminirane samo zato jer menstruiraju.

1. U mnogim zemljama žene koriste komadiće spužve iz madraca ili lišće umjesto uložaka zbog čega dobivaju infekcije

Bez obzira koliko koštaju najjeftiniji higijenski ulošci, danas su još uvijek preskupi prosječnoj tinejdžerici u Keniji, pokazalo je to istraživanje Project Humanityja. Posljedica toga je da mnoge djevojke tijekom menstruacije koriste krpe, lišće, novine, komadiće spužve iz madraca i mnoga druga čudna sredstva da spriječe menstrualno krvarenje da prođe kroz odjeću. Osim što nije efektivno, vrlo često je uzrok različitih infekcija koje nose još veće dugoročne posljedice.
Kako bi osigurali da djevojke dobiju sve što im treba i ne izostaju iz škole jer imaju mjesečnicu, organizacija Femme International prikuplja i donira menstrualne pribore u istočnom dijelu Afrike u kojima se nalazi sve što djevojakama treba tijekom mjesečnice: higijenske uloške koji se mogu višekratno koristiti ili menstrualne čašice, posude za pranje tih uložaka i čašica, ručnik, sapun te ručno zrcalo.

Ne propustite