Husein Kavazović ostaje reisu-l-ulema, ubjedljivo pobijedio Muamera Zukorlića!

Bosna i Hercegovina
Husein Kavazović ostaje reisu-l-ulema, ubjedljivo pobijedio Muamera Zukorlića!
.

Članovi Sabora Islamske zajednice BiH danas su izabrali Huseina Kavazovića za novog/starog reisu-l-ulemu koji će i narednih sedam godina obnašati funkciju duhovnog poglavara muslimana u našoj zemlji i dijaspori.

Podsjetimo, biralo se između Huseina Kavazovića i Muamera Zukorlića, a novi/stari reis je dobio 291 glas u odnosu na Zukorlića koji je osvojio 82 glasa.

screenshot-33

Foto:Klix

Kavazović je u svom programu istakao autentičnost, otvorenost i solidarnost kao ideje vodilje u radu. Istakao je da će nastaviti razvijati evropski identitet IZ-a, kao autohtone evropske zajednice muslimana, preuzimajući dio odgovornosti u predstavljanju islama u Evropi.

Kavazović je i u svom prvom mandatu uradio brojne administrativne reforme, na čemu mu je u određenoj mjeri zamjerio današnji protukandidat Muamer Zukorlić.

Glasanje je bilo tajno.

U narednih mjesec dana će biti održana inauguracija Reisu-l-uleme, a s obzirom na to da je u pitanju osoba koja je već obavljala ovu dužnost neće biti organizovana predaja Menšure.

Podsjećamo na to da su prvobitno kandidati bili, pa odustali, i zamjenik reisu-l-uleme Husejin ef. Smajić i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Izbor je održan u Sarajevu, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Više fotografija sa današnjeg izbora pogledajte u linkovima ispod: 

Pogledajte atmosferu uoči početka izbora novog reisul-uleme IZBiH

Broj jedan za bosnu i hercegovinu - Novi.ba. Vaš izvor informacija.

 

Novi.ba/Klix/Oslobođenje/Foto:Facebook

Ne propustite