Mali kuhinjski trikovi: Efikasno uklonite tragove masti na posuđu!

Sve za dom
Mali kuhinjski trikovi: Efikasno uklonite tragove masti na posuđu!
Sastavni dio kuhanja je svakako zagorjela mast na posuđu i šporetu koja obično zahtijeva duže ribanje.

Sastavni dio kuhanja je svakako zagorjela mast na posuđu i šporetu koja obično zahtijeva duže ribanje.

Međutim, postoji nekoliko kuhinjskih trikova koji znatno olakšavaju i ubrzavaju ovaj proces.

1. Ogulite krompir i presijecite ga na pola. Na jednu polovicu stavite sodu bikarbonu i tom stranom trljajte zamašćene površine. Već poslije nekoliko poteza masni tragovi će nestati.

2. U malo veću posudu stavite pet kašičica kašičica sode bikarbone i malo vode, pa u to stavite zamašćeno posuđe. Zagrijevajte na srednjoj temperaturi i kuhajte oko pola sata. Poslije toga ćete za tren skinuti neželjenu mast.

3. Uzmite dvije neskorištene suhe kesice za čaj (nije bitno koji) i njima protrljajte prljavu posudu. Vidjećete kako će kesica polako upijati prljavštinu i masnoću, a onda samo isperite u mlakoj vodi.

 

Ne propustite