S OVAKVOM POLITIKOM NEĆE DALEKO DOGURATI Barcina škola postala inkubator za rivale – mlade zvijezde pojačavaju Real, PSG, Juve… (GRAFIKA)

Drugi pišu
S OVAKVOM POLITIKOM NEĆE DALEKO DOGURATI Barcina škola postala inkubator za rivale – mlade zvijezde pojačavaju Real, PSG, Juve… (GRAFIKA)
,

Uprava Barcelone već je nekoliko sezona na udaru svojih navijača zbog drastičnog pada u 'proizvodnji' domaćeg talenta. Nekada su imena poput Xavija, Inieste, Busquetsa ili Piquea izlazile na gotovo svakodnevnoj razini, dok se na Camp Nou posljednjih sezona uglavnom okretalu plaćanju skupocjenih pojačanja pa su mladići poput Ansua Fatija postali tek anomalija, a ne pravilo.

Tako je u posljednjih pet godina otišlo mnoštvo mladića iz kultne La Masije, pojačavši redove Barcinih europskih, pa čak i najvećih španjolskih rivala.

Najsvježije ime je ono Takefuse Kuboa, 18-godišnjeg Japanca koji je u Kataloniju stigao kao dječak s osam godina. Međutim, nakon četiri sezone u sistemu, vraćen je u domovinu, a ovog ljeta ga je Real Madrid preoteo Barci pred očima. Ovu sezonu provodi na posudbi u Mallorci, gdje je u pretposljednjem kolu asistirao hrvatskom napadaču Anti Budimiru, a trenutna vrijednost procijenjena je na deset milijuna eura.

5d2830ca-6630-4b4d-b912-19010a0a0a6a-589a03f7-f136-41bf-8b7e-b07d1ff0aa93-kuboojnp-previeworg

Najviše mladića otišlo je u Manchester City. Razlog je vjerojatno svim nogometnim zaljubljenicima dobro poznat – Pep Guardiola. Rijetki su nogometaši koji bi odbili suradnju s katalonskim stručnjakom, a tu spada i golobradi trojac na čelu s mladim stoperom Ericom Garcijom. Uglavnom zbog manjka minutaže, odbijanja produživanja ugovor od straha od male minutaže sa seniorima ili novčanih uvjeta, igrači su redom odlazili s Camp Noua.

Eric Garcia je trenutno 18-godišnji stoper koji bi mogao debitirati u Ligi prvaka za City protiv Dinama jer Građani imaju ogromnih problema s ozljedama uoči utakmice. Osim ovog braniča koji je kapetan mlade momčadi nebesko-plavih, u klubu su još i Ian Carlo Poveda, krilni napadač koji nije prepoznat u Barcinom sustavu te Adrian Bernabe koji je nakon pet godina u La Masiji odbio produžiti ugovor.

Bernabe i Garcia su veliki talenti za koje je Guardiola pripremio plan uvođenja u prvu momčad te računa na njih kao dugoročne nositelje momčadi.

ericgarcia

Ima tu još nekoliko španjolski mladih reprezentativaca poput Sergija Gomeza Martina. U19 reprezentativac Furije prije godinu i pol dana je kupljen od strane Borussije Dortmund za samo tri milijuna eura (tolika je bila klauzula), a još jedan njegov sunarodnjak i kolega iz Barcine akademije je Mateu Morey koji okupira poziciju desnog beka. Iako sklon ozljedama, s U17 reprezentacijom prije dvije godine osvojiio je naslov prvaka Europe.

Za isti novac poput Gomeza Martina, otišao je i Jordi Mboula prije dvije godine. Njega je kupio Monaco, ali mladić se zasad još nije uspio probiti u prvu momčad. Njemu je 20 godina, tako da i on ima poprilično vremena pred sobom.

Prije nego spomenemo najskupljeg od svih ovih igrača, dotaknimo se još nekolicine velikih talenata koji jako puno obećavaju. Najmlađi među njima je Xavi Simons. Nizozemski veznjak je fantastičan u sredini terena, polivalentan igrač koji sa 16 godina ravnopravno igra sa igračima čak tri godine starijim od sebe. Nedavno je bio strijelac za PSG u UEFA Youth Champions League, a u Francusku je stigao ovog ljeta kada su ga Parižani doslovno 'ukrali' Barci pred nosom.

5b59c8c5-2fa0-46ab-85c8-59e50a0a0a6a-simons-previeworg

Jedan od najboljih strijelaca u povijesti Barcine omladinske škole, Pablo Moreno, postigao je preko 200 golova u nižim uzrastima. Tek mu je 17 godina, a on je prošlog ljeta odlučio karijeru nastaviti u Juventusu gdje također sjajno igra kako za Staru damu, tako i za mlađe selekcije Španjolske. Nevjerojatno zvuči činjenica da su Torinezi za njega isplatili tek 700 tisuća eura, a već sad pokazuje elitan talent.

15327221706415

Njima još možemo pridodati tri etablirana imena – desni bek Arsenala, Hector Bellerin, s 16 godina napustio je klub, vratar Ajaxa, Andre Onana, također je bio više godina u klupskom omladinskom pogonu, a iz Barcelone je u Benficu otišao i lijevi bek Alex Grimaldo.

56d0d492-c3b0-4077-a481-37f20a0a0a6b-bellerin-previeworg

Ipak, nama najzanimljiviji – ali i svjetskim nogometnim velikanima – definitivno je Dani Olmo. Igrač Dinama 2014. godine neočekivano je Barcelonu zamijenio Zagrebom, a od tada je postao nositelj igre u mladoj reprezentaciji Španjolske, osvojio naslov prvaka Europe u uzrastu do 21 godine, postao kapetanom te dobio pretpoziv za A selekciju. U Prvoj HNL je postao daleko najboljim igračem lige, a Transfermarkt ga danas procijenjuje na 30 milijuna eura.

5d4ea004-cb04-42b6-b47d-30050a0a0a6a-dani-olmo-previeworg

Evo popisa najprominentnijih mladih nogometaša koji su 'izbjegli' iz La Masije:

Eric Garcia

Takefusa Kubo

Andre Onana

Sergio Gomez Martin

Ian Carlo Poveda

Adrian Bernabe

Mateu Morey

Jordi Mboula

Dani Olmo

Alex Grimaldo

Pablo Moreno

Xavi Simons

Hector Bellerin

2

Ne propustite