PLOČICE U KUPATILU ĆE BLISTATI KAO DA SU NOVE: Samo ih poprskajte ovim domaćim sredstvom i prebrišite (RECEPT)

Sve za dom
PLOČICE U KUPATILU ĆE BLISTATI KAO DA SU NOVE: Samo ih poprskajte ovim domaćim sredstvom i prebrišite (RECEPT)
.

Domaćice su otkrile recept za idealno domaće sredstvo za čišćenje sanitarija. 

Napokon ćete moći odahnuti i zaboraviti na mukotrpno trljanje i ribanje pločica. 

plocice

Pored toga što ćete pomoću ove mješavine moći očistiti sve sanitarije, ovo sredstvo je također izuzetno efikasno i kod uklanjanja buđi i kamenca, koji se neprestano skupljaju na fugnama i pločicama.

limun

Od sastojaka ćete trebati sljedeće:

7 čaša vode
trećina čaše soka od limuna
pola čaše sode bikarbone
četvrtina čaše alkoholnog sirćeta

Postupak: 

Najprije trebate uliti 7 čaša vode u lavor (ako ga nemate, možete u ovu svrhu iskoristiti i neku staru posudu koja vam više ne treba) Nakon toga umiješajte i sodu bikarbonu, limun, a zatim i sirće.

plocice

Ubrzo ćete primijetiti da se hemijska reakcija javlja i sredstvo je spremno za korištenje kad ona prođe.

 

Čišćenje kuće više nikada neće biti isto nakon što pročitate neke od savjeta i trikova za čišćenje koje vam preporučuju neki od najpoznatijih svjetskih profesionalaca.

To su ne baš tako poznati trikovi pomoću kojih ćete očistiti svaku prostoriju u kući ili stanu.

Koristite „domaće“ sredstvo za čišćenje podova kako bi se vaš drveni pod sjajio

podovi

Pretvorite vaše drvene podove iz bezličnih u blještavo sjajne pomoću ovog domaćeg proizvoda za čišćenje podova od drveta. Ovo ekološko sredstvo napravit ćete ako pomiješate nekoliko šolja sirćeta, sapun i nekoliko drugih sastojaka za čišćenje. Sve pomiješajte i očistite podove te gledajte kako postaju sjajni. 

sirce

Koristite valjak za odjeću da očistite mrežasta vrata i prozore

valjak

Upotrijebite valjak za čiščenje dlačica s kaputa i odjeće prilikom čišćenja mreža na vratima i prozorima. Uklonit ćete razne ostatke koji se tu zadržavaju, uključujući i dlake kućnih ljubimaca. Ako su vrata ili prozor previsoki da bi dohvtili do vrha, valjak pričvrstite na šipku.

Očistite mikrovalnu bez ribanja i grebanja

mikrovalna

Ako ste u potrazi za jednostavnijim načinom čišćenja mikrovalne bez stvaranja ogrebotina, pronašli ste ga. Možete parom očistiti mikrovalnu tako što ćete u staklenu zdjelu nasuti rastvor sirćeta i vode i uključiti mikrovalnu na nekoliko minuta.

Očistite ventilatore u nekoliko minuta

ventilator

Sljedeći put kada budee u kupatilu provjerite stanje vaših ventilatora. Ako su puni prljavštine vrijeme je za čišćenje. Toplom vodom i deterdžentom izribajte ventilator i kućište kako bi očistili ventilacijski sistem od otpadaka i prašine.

Očistite osjetljive kauče na jednostavan način

kauc1

Razmišljate kako da uklonite mrlje od vode i masnoće sa vašeg kauča presvučenog osjetljivim materijalom? Uzmite bocu s raspršivačem, alkohol i fen za kosu. Mrlje ribajte vlažnim maramicama natopljenim alkoholom i voila! Kauč će biti ponovo lijep i čist.

Dubinski očistite ručice na slavinama

cesma-1

Kako da slavinama vratite blještavilo? Uz pomoć šarafcigera, vode s deterdžentom i štapića za uši očistit žćete svu prljavštinu nakupljenu ispod ručica na slavinama.

Očistite staklo od pećnice bez jakih hemikalija

sporet

Tvrdom spužvom očistite masnoću i naslage sa stakla u pećnici počevši sa manjim dijelovima, sve dok cijelo staklo ne bude besprijekorno čisto.

Najjednostavniji način za čišćenje plata i plamenika

sporet

Očistite zagorjele ostatke hrane i drugi nered sa plata i plamenika uz pomoć ovog jednstavnog trika. Koristeći šolju amonijaka i vrećice sa zatvaračem očistite ih tako što ćete ih natopiti otopinom, prekriti sve većicom i ostaviti preko noći. Ujutro ćete imati blistavo čieste plamenike koji izgledaju kao novi!

Očistite odvod četkicom za zube

odvod1

Možete namirisati smrad iz odvoda? Uzmite četkicu za zube i očistite metalni poklopac odvoda, uklonite sve naslage hrane i sve vratite na mjesto.

Očistite filter nape uz pomoć odmašćivača

napa-1

Koristite odmašćivač na bazi vode kako bi očistili filter nape. Na taj način uštedjet ćete dosta vremena za razliku od drugih metoda čišćenja kao što je natapanje filtera u sudoperu.

Neka četka za WC uvijek ima prijatan miris

wc

Kako bi vaša četka za WC uvijek imala svjež miris, u kućište naspite malo sredstva za čišćenje ugodnog mirisa. Ne samo da ćete osvježiti miris u kupaonici nego ćete i dezinficirati četku.

Pločice u kupatilu očistite mopom za prašinu

plocice

Poslije nekog vremena pločice u kupatilu se znaju zaprljati. Mopom za prašinu i nekim sredstvom za čišćenje lagano pređite preko pločica kako bi očistili teško dostupna mjesta.

Uske rebraste otvore očistite koristeći nož i krpu

ventilator1

Vjerovatno ne postoji bolja metoda za čišćenje ventilatora i drugih područja sa uskim rebrastim otvorima. Nož obmotajte krpom i dosegnut ćete i do najskrivenijih mjesta i ukloniti i najneuktrotiviju prljavštinu i prašinu.

Očistite indukcionu ploču sa samo tri sastojka

ploca

Sve što vam je potrebno su soda bikarbona, hidrogen peroksid i tečni deterdžent. Nanesite mješavinu na ploču i pustite da odstoji oko tri minute. Potom istom krpom uklonite sve ostatke sredstava za čišćenje.

Koristite vosak za auta i spriječite nastanak mrlja na indukcionoj ploči

Nanesite tanak sloj voska za auta na indukcionu ploču kako bi spriječili nastanak mrlja i nereda u budućnosti. Pored toga, indukciona ploča će izgledati novo i sjajno.

Očistite mašinu za veš

masina

Kada ste posljednji put dubinski očistili mašinu za veš? Uz pomoć ove jednostavne metode sa četiri koraka lako ćete to uraditi.

Prvo pokrenite kompletan ciklus pranja samo sa izbjeljivačem kako bi se mašina očistila i deinficirala. Potom ponovo pokrenite program pranja, ovog puta sa sirćetom, koje će rastopiti nakupine deterženta i prljavštine. Zatim krpom očistite prostor oko bubnja mašine, ukljuujući gumu na vratima.

Vratite sjaj sudoperu od nehrđajućeg čelika

sudoper-810x607

U sudoperu imate ružne mrlje? Pomiješajte sodu bikarbonu, pastu od tartara  i peroksid i nakon čišćenja vaš sudoper će biti kao nov.

Očistite mašinu za suđe

masina

U ovom procesu čišćenja su četiri koraka i trebat će vam soda bikarbona, izbjeljivač i sirće u odvojenim ciklusima pranja kako bi vaaša mašina za sudove mirisala i izgledala kao nova.

Četka za bojenje – pomoćnik u čišćenju

Kad dođe vrijeme da očistite toster, uzmite četku za farbanje. Uzmite malo tečnog deterdženta, sirće te staru četkicu kako bi se riješili svih mrvica u i oko tostera.

toster

Očistite teško dostupna mjesta na WC školjki

wc2

Kako bi očistili dijelove daske za WC do kojih ne možete doprijeti prilikom redovnog čišćenja, skinite kompletno sjedalo za WC školjku. Šarafcigerom sa ravnim vrhom i vlažnim, dezinficirajućim maramicama očistite sva teško dostupna mjesta.

Očistite požutjele jastuke

jastuk

Ako su vaši jastuci poprilimi žutu boju, sljedeći postupak vratit će im svježinu, bjelinu i ugodan miris: operite jastuke sodom bikarbonom, izbjeljivačem, praškastim deterdžentom i tečnim deterdžentom.

Očistite tuš tokom noći

tus1

Obinu plastičnu vrećicu napunite octom, u vrećicu uronite tuš, zavežite vrećicu i ostavite da djeluje preko noći. Do jutra bi sva prljavština i kamenac trebali nestati.

Dubinski očistite madrac

madrac

Ako imate djecu koja mokre u krevet ili jednostavno imate prljav madrac, preko madraca pospite sodu bikarbonu, ostavite da djeluje nekoliko minuta te potom usisajte . kako bi se riješili mrlja od krvi, znoja ili urina, koristite mješavinu peroksida, tečnog deterdženta i soli.

Ne propustite