HISTORIJSKI TREUTAK, STIŽE NIKAD VEĆE POVEĆANJE PLATA: Evo na koje sektore se odnosi, NAPUNIT ĆETE DŽEPOVE!

Biznis
HISTORIJSKI TREUTAK, STIŽE NIKAD VEĆE POVEĆANJE PLATA: Evo na koje sektore se odnosi, NAPUNIT ĆETE DŽEPOVE!
.

Stižu veće plate zaposlenima u javnom sektoru u Srbiji, najavljeno je iz resornog ministarstva, a uskoro će biti objavljeni i konkretni predlozi za povećanja.

- Već sada možemo da kažemo da će povećanje plata biti procentualno veće nego prethodne godine, kada je bilo između 7 i 12 posto. Ove godine ćemo ići još malo iznad toga – rečeno je u resornom ministarstvu.

Najviše razloga za slavlje imaće zdravstveni radnici, koji će dobiti povećanje od čak 15 posto.

Na to mogu da računaju medicinske sestre, dok će iza njih ostati lekari kojima sljeduje 10 odsto više.

Tako će medicinske sestre u bolnicama i kliničkim centrima dobiti u prosjeku po 6.200 dinara više (53 eura više).

Njihova mjesečna zarada, bez minulog rada i dodataka, tako će biti oko 47.500 dinara(409 eura).

ProsJejna plata lekara je 63.652 dinara, što znači da će njihov dohodak na kraju godine biti u plusu, takođe za više od 6000 dinara.

Kako se saznaje, kada je u pitanju povećanje plata u policiji, vojsci i prosvjeti, procenat će biti jednocifren, te neće premašiti 10 posto. Ostalim službenicima čije se zarade isplaćuju iz državne kase uslediće povećanje novembarske plate za oko sedam posto.

dinari3

Ekonomski analitičar Miladin Kovačević navodi da su trendovi sa aspekta fiskalnog suficita povoljni, stoga je povećanje plata opravdano i to iz više razloga.

- S obzirom na to da nismo u bilo kakvoj kritičnoj situaciji kada je u pitanju državni dug, nema nikakve opasnosti da će se sa povećanjem plata urušiti fiskalna ravnoteža. Sa druge strane povećanje zarada generalno u javnom sektoru implicira momentalno prenošenje tog povećanja i na privatni sektor, gotovo u istom procentu. Sa povećanjem prihoda povećava se i standard, pa raste motivacija za traženjem posla u našoj zemlji. Ima i druga stvar, u ovoj godini, a zatim i u sljedećoj, povećanje plata u javnom sektoru će doprinijeti i povećanju bruto domaćeg proizvoda – objasnio je stručnjak.

pare-novac-dinari-5-620x350

Sa rastom plata zaustaviće se trend odlaska medicinskog osoblja iz zemlje, smatra ekonomista Ljubomir Madžar. On ocjenjuje da je dobra odluka države da upravo ovim zaposlenima najviše poveća zaradu.

- Iz stručnih krugova u više navrata data je ocena da su neke kategorije medicinskog osoblja potplaćenje, naročito medicinske sestre. Zato je ovo povećanje odlična reakcija države na taj nepovoljan položaj koji su imali zaposleni u zdravstvu. Ovo će sada zadržati medicinsko osoblje u našoj zemlji – zaključuje on, prenosi Alo.rs.

Ne propustite