Otkrivamo

Život u stomaku: Šta nam govore djetetovi pokreti u majčinom stomaku?

Objavljeno:15.07.2015 - 16:09
A A A Times Arial

Brinu vas pretjerani bebini pokreti u stomaku? Mislite da će vaša beba biti živahna po rođenju? To nije istina.

Donosimo vam značenja i objašnjenja bebinih pokreta u stomaku.

Jeste li primjetili kako se vaša beba nekim danima pomjera više ili manje nego obično? Pojačan unos hrane i pića mogu pojačati broj pokreta. Kad se nivo šećera u krvi promjeni, udarci bebe dolaze kao reakcija.

Većina žena bebine pokrete osjeti prije petog mjeseca trudnoće, ti pokreti tokom ostataka trudnoće ne moraju biti redovni i kontinuirani. Na bebine pokrete utječe i položaj posteljice, vaša tjelesna težina kao i da li vam je prva ili druga trudnoća po redu.

Majke će više udaraca osjetiti u dijelovima stomaka gdje se nalaze bebini ekstremiteti. Ako je bebina glavica okrenuta prema dole, udarce ćete osjetiti u gornjem dijelu stomaka dok će majke čije su bebe okrenute nogama prema dole osjetiti manje udaraca. Isto tako ako su bebina leđa okrenuta s prednje strane stomaka također ćete osjetiti manje udaraca nego majke čije su bebe okrenute prema naprijed. Ako je beba okrenuta leđima udarce možete osjetiti u gornjem lijevom uglu stomaka, a ako je okrenuta licem prema naprijed udarci će biti jači i češći.

Kad je u pitanju blizanačka trudnoća, trudnica može osjetiti pokrete sa obe strane stomaka što je obično jedan od ranih znakova blizanačke trudnoće.