Jedna od najljepših YU glumica danas proslavlja 62. rođendan (FOTO & VIDEO)

Lifestalgija
 Jedna od najljepših YU glumica danas proslavlja 62. rođendan (FOTO & VIDEO)
Scena u kojoj sa Slavkom Štimcem vodi ljubav u filmu "Ko to tamo peva" po mnogima je najerotičnija u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Beogradska diva Neda Arnerić danas puni 62. godine. Iako je u punoj stvaralačkoj snazi, stiče se utisak da nije dovoljno prisutna na filmu i televiziji.

neda1

Još dok je bila djevojčurak, kad je imala 12-13 godina, zakoračila je u svijet pokretnih slika. Često je isticala, prisjećajući se tog vremena i svojih glumačkih početaka, kako ima utisak da nije imala djetinjstvo i mladost. Njena karijera se razvijala velikom brzinom, tako da često nije bila svjesna šta joj se događa. Bila je članica Dramskog studija Televizije Beograd kad ju je zapazio reditelj Puriša Đorđević. 

neda2

"Puriša me je izabrao za probno snimanje filma 'San'. Imala sam 13 godina. Posle toga sam s njim snimala i filmove 'Jutro' i 'Podne'. A onda je došla uloga Višnje u 'Višnji s Tašmajdana'. Višnja me je preko noći dovela na sve naslovne strane", otkrila je Neda Arnerić kako je ušla u svijet glume.

neda4

Na sva snimanja je išla sa mamom. Iako joj je to tada smetalo, kasnije je majci bila zahvalna što se zaštitnički ponašala i time je lišila potencijalno loših iskustava.

neda3

Iako je u ranoj mladosti naučila da može mnoge stvari dobiti na lakši našin, nije htjela da se švercuje kroz život. Bila je štreber. Nikada nije nespremna izlazila na ispite, a i danas spremna dolazi na svaku pozorišnu predstavu ili filmski set. Roditelji, majka domaćica i otac ljekar, stalno su joj ponavljali kako gluma nije profesija i da mora završiti neki fakultet kako bi imala od čega da živi. Zato je Neda, pored Fakulteta dramskih umjetnosti, upisala i istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu. 

neda5

Na snimanju "Užičke republike" upoznala je reditelja Dejana Karaklajića. Brzo su se vjenčali i razveli. Ostali su odlični drugari i danas su u kontaktu. 

Već sredinom sedamdesetih, sa samo dvadesetak godina bila je velika zvijezda jugoslovenskog filma. Igrala je u svim značajnijim ostvarenjima tog perioda: "Bitka na Sutjesci", "Grlom u jagode", "Otpisani", "Ko to tamo peva". I osamdesete su prošle u znaku Nede Arnerić. Ulogama u "Večernjim zvonima", "Tajvanskoj kanasti", "Mom tati na određeno vreme" i "Vremenu čuda" etablirala se kao ozbiljna dramska umjetnica i napravila otklon od slatkastih, koketnih i naivnih djevojčica koje je pretežno tumačila na početku karijere.

Mada su u braku 20 godina, sa drugim suprugom, poznatim beogradskim bovivanom Miloradom Meštrovićem, živi skoro tri i po decenije. Posljednjih godina rijetko se pojavljuje na filmu, dok je u pozorištu, pa i na televiziji, veoma prisutna. 

Izvor: nadlanu.com

Ne propustite