Samo OVAKO možete da budete sigurni od udara GROMA: Kad zagrmi OVO obavezno uradite

Zanimljivosti
Samo OVAKO možete da budete sigurni od udara GROMA: Kad zagrmi OVO obavezno uradite
.

Jako nevrijeme, poput onog koje je pogodilo grčka ljetovališta uovih dana, možemo sve češće da očekujemo, predviđaju meteorolozi. 

grom

U oluji na sjeveru Grčke, praćenoj gradom poginulo je sedam osoba, dok je 100 povrijeđeno. Pričinjena je i velika materijalna šteta. Sedam dana prije velike oluje, grčke vlasti su zbog velikog požara evakuisale nekoliko sela na ostrvu Evija. 

Prošle godine, u požaru u oblasti istočno od Atine nastradalo je najmanje 70 osoba. Utvrđeno je da je požar izbio zbog ljudske nepažnje. 

Kada se ovakve stvari dogode, mnogi se pitaju kako da zaštite sebe i članove porodice. 

Oluja i grmljavina 

Ukoliko shvatite da vam prijeti olujni vetar, potrebno je da osigurate sve objekte koji mogu da odlete i povrijede nekog, što znači da obezbijedite prozore i spoljna vrata. 

U slučaju grmljavinskog nevremena, savjetuje se da izbjegavate slavine u kupatilu i kuhinji, kao i radijatore jer su oni dobri provodnici. Od udara groma je najbolje sakriti se u neki zidani objekat, ali ako vam kuća nije u blizini, ostanite u automobilu. Nadstrešnica ili autobuska stanica nisu dobar zaklon, kao ni električni stubovi i visoko drveće. 

Ako baš nemate gdje da se sakrijete, bolje je da čučnete nego da legnete na zemlju. Iako mnogi veruju da ste udaru groma „primamljiviji" ukoliko u ruci imate mobilni telefon, ono čega treba da se klonite jesu fiksni telefoni. Ukoliko grom udari u kuću, energija može da prođe kroz vodove i stigne do slušalice. 

To znači da mobilni možete da koristite u kući, ali i ne da ih punite jer prejak napon može da ih ošteti. 

Kada gori, pozovite 123 i ostanite pribrani 

Ako vidite da se požar širi prema vašoj kući, savjetuje se da ostanete pribrani i odmah pozovete vatrogasce na 123. U razgovoru treba da kažete jasno gdje se nalazite, kao i gdje je lokacija požara. 

Vatrogasnoj jedinici će značiti da im ukažete na pravac širenja požara. Ukoliko možete i sigurni ste da vam život nije ugrožen, sve zapaljive materijale koji se nalaze u blizini kuće, prebacite u zaštićeno mjesto, kako se požar ne bi proširio. Zatvorite gas ili gorivo i upalite svjetla napolju kako bi se povećala vidljivost kroz dim. 

U slučaju da je požar blizu kuće u kojoj se nalazite, nemojte je napuštati ukoliko niste u potpunosti sigurni da se sigurno sklonite. Mogućnost preživljavanja u stambenim objektima koji su izgrađeni od nezapaljivih materijala je velika. Sve prozore i vrata blokirajte mokrim tkaninama i sklonite zavjese sa prozora, a namještaj pomjerite ka sredini sobe, odnosno dalje od prozora. 

Okupite članove porodice na jedno mjesto i potrudite se da imate vode, baterijske lampe. 

poplava

Poplave 

Prije svega tokom perioda kada nema poplava, ponašajte se odgovorno i ne bacajte otpad u rijeka, potoke i kanale i ukoliko primjetite da ga ima, pozovite komunalne službe da ga očiste. 

Ako živite u mjestima gde su poplave česte, trudite se da budete pripremljeni. Imajte spreman ranac s ličnim dokumentima, baterijsku lampu, kabanicu za kišu, odjeću i duboku obuću, po mogućnosti gumene čizme.

 


Ukoliko odlučite da napustite kuću, ugasite glavni osigurač u kući. Nemojte ulaziti u automobil u poplavljeno područje. Ako voda krene oko kola, napustite ih i potražite sigurno mjesto. Savjetuje se da se ne ide kroz vodu koja se kreće, jer i kretanje kroz vodu od 15 centimetara može da izazove pad. 

Uzmite neki štap, kako bi provjerili dubinu vode i čvrstinu tla pod vodom. 

Zemljotres 

Zemljotresi se dešavaju i češće nego što mislite. Iako je veliki broj slabijeg inteziteta, zemljotresi se ne mogu predvidjeti. 

Savjetuje se da pokrijete lice i glavu rukama i da se udaljite od prozora, spoljnih zidova i vrata, odnosno bilo čega što može da padne. Istraživanja su pokazala da su najviše povreda ljudi dobili dok su izlazili iz zgrade za vreme potresa.

nevrijeme


Tako da ostanite u kući dok se zemljotres ne umiri i dok ne bude sigurno da izađete. Dok potres traje, ne ulazite u lift, ne silazite niz stepenice i ne izlazite na terasu.

Ukoliko ste na nekom javnom mjestu gdje ima mnogo ljudi, držite se podalje, jer masa u panici može da vas ponese ka izlazu. Ako ste na otvorenom, savjet je da se sklonite od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada, jer na vas mogu pasti dimnjaci, crjepovi, staklo s prozora, piše BBC, prenosi Radiosarajevo.ba. 

Brojevi hitnih službi 

Vatrogasci 123 

Hitna pomoć 124 

Policija 122 

Evropski broj za vanredne situacije 112

Ne propustite