NASA-ina letjelica otkrila da je Pluton mnogo veći nego što smo mislili

Magazin
NASA-ina letjelica otkrila da je Pluton mnogo veći nego što smo mislili
Pluton je mnogo veći nego što smo mislili - i upravo je završena najvažnija misija koja će nam otkriti od čega je Pluton zapravo sačinjen.

Pluton je mnogo veći nego što smo mislili - i upravo je završena najvažnija misija koja će nam otkriti od čega je Pluton zapravo sačinjen.

NASA-ina New Horizons letjelica je završila historijski let pored ove patuljaste planete, ali je i prije samog događaja obznanila neke informacije - Pluton je mnogo veći nego što se pretpostavljalo.

Veća veličina znači i vjerovatno manja gustoća kao i više leda ispod površine. Promjer Plutona je 2.370 kilometara, naspram prijašnjih 2.302.

pluton

Dugo vremena, niko nije bio siguran koje je veličine Pluton. Mjerenje je predstavljalo problem zbog velike razdaljine između Zemlje i Plutona.

Naučnici čak nisu bili sigurni koje je boje Pluton. Ove fotografije pokazuju da je u pitanju crvenkasto-smeđa boja.

pluton

Ova spoznaja je samo dio velikog otkrića. Još mnogo informacija o patuljastoj planeti ćemo saznati nakon što letjelica New Horizons pošalje podatke. Ali zbog činjenice da su planeta i letjelica jako udaljene, mogli bi proći mjeseci prije nego što saznamo pune detalje o karakteristikama Plutona.

Pluton je trenutno udaljen od Zemlje 4.8 milijardi kilometara i jedan je od brojnih patuljastih planeta u području Kuiperovog pojasa. Toliko je udaljen da njegovoj svjetlost treba više od 4 sata da stigne do Zemlje, čineći komunikaciju sa letjelicom New Horizons vježbom strpljenja.

Letjelica je historijski let pored Plutona izvršila u 13.49 sati po našem vremenu na 12.500 kilometara udaljenosti.

Glavna kamera će poslati prve detaljnije slike površine Plutone iz bliže perspektive.

Letjelica vrijedna 632 miliona eura, veličine manjeg klavira, je prešla razdaljinu od 4.82 milijarde kilometara sa brzinom od 57.936 kilometara po satu, što je čini najbržom letjelicom koja je napustila Zemljinu orbitu.

Britanski astronom Brendan Owens, Greenwich Royal observatorije u Londonu, je rekao: "Ovo je zaista neistražena teritorija. Prethodne fotografije Plutona su bili samo par piksela koji prikazuju područja svjetla i mraka."

"Sada se približavamo nečemu što prije nikada nije urađeno. Ovaj cijeli region je komplikovan za istraživanje, jer se mi oslanjamo na svjetlost, a na toj udaljenosti jako malo svjetlosti pada na ove objekete tako da imamo jako malo podataka s kojim bi radili."

Letjelica će također pobliže istražiti Plutonov gigantski mjesec Charon, kao i mjesece Styx, Nix, Hydra i Kerberos.

Pored teleskopske kamere, letjelica je opremljena setom sofisticiranih instrumenata za analiziranje Plutonovog sastava i atmosfere.

Američki astronom Clyde Tombaugh je identifikovao Pluton 1930. godine koristeći 13-inčni fotografski teleskop na Lowell observatoriji u Flagstaffu, Arizona.

Jedan dio pepela pokojnog Tombaugha se nalazi na New Horizonsu kako bi bio prosut po svijetu kojeg je otkrio.

Ne propustite