Ovo morate znati o kućanskim uređajima: Koliko troše struje, kako ih održavati, na što paziti prije kupovine! Račun ćete smanjiti u pola!

Kiosk
Ovo morate znati o kućanskim uređajima: Koliko troše struje, kako ih održavati, na što paziti prije kupovine! Račun ćete smanjiti u pola!
.

Prosječno hrvatsko kućanstvo ima najmanje 10 električnih uređaja, a u potrošnji energije kućanstva, prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, 20% se odnosi upravo na potrošnju kućanskih uređaja.

Na našem ih se tržištu godišnje proda oko 180.000, a odabir odgovarajućeg uređaja može pridonijeti racionalnijem korištenju i smanjenju troškova za potrošenu električnu energiju u cijelom životnom vijeku uređaja.

struja

Spremate li su u kupnju novog kućanskog uređaja najvažnije je voditi računa o veličini uređaja s obzirom na broj članova kućanstva, vrstu uređaja s obzirom na učestalost korištenja, razred energetske učinkovitosti uređaja: označeni su energetskim razredom učinkovitosti – slovima A, B, C, D, E, F, G.

Energetske oznake su potvrda kvalitete uređaja s gledišta energetske učinkovitosti. Uređaji su prema potrošnji energije podijeljeni na sedam stupnjeva energetske učinkovitosti označenih slovima od A do G, gdje skupinu A čine energetski najučinkovitiji uređaji. Za uređaje čiji je razred energetske učinkovitosti veći od A koriste se oznake A+ i A++.

struja

Evo o čemu je važno voditi računa kod svakog pojedinog uređaja.

HLADNJAK

frizider

Postavite ga dalje od izvora topline i izvan dohvata sunčevih zraka.

Provjetravajte ga: osigurajte strujanje zraka oko stražnjeg dijela hladnjaka.

Vodite računa o temperaturi hlađenja i zamrzavanja: podešavanje na nepotrebno niske temperature hlađenja i zamrzavanja znatno utječe na njegovu potrošnju.

Koristite ga pravilno: u hladnjak ne stavljajte tople namirnice te nastojte održavati umjerenu količinu namirnica.

Održavajte ga redovito: redovito otklanjajte naslage leda ako uređaj nema mogućnost samoodleđivanja; povremeno očistite nečistoću s rešetke na stražnjoj strani uređaja jer ona povećava potrošnju; obratite pozornost na brtve i gumice na hladnjacima te ih zamijenite ako su oštećene.

RASVJETA PROSTORIJA

sijalica-zarulja

Kvalitetniju i učinkovitiju rasvjetu postići ćete postavljanjem većeg broja manjih izvora svjetlosti u prostoriji.

Kod prostora gdje je potrebno dugotrajno osvjetljenje, upotrebljavajte štedna rasvjetna tijela.

Svijetlo obojeni zidovi reflektiraju znatno više svjetla od tamnih.

ELEKTRIČNI ŠTEDNJAK

Kod kuhanja na električnom štednjaku redovito koristite brzogrijaću ploču s regulatorom topline.

Grijaću ploču isključite prije uklanjanja posude.

Ne zagrijavajte praznu grijaću ploču

Najučinkovitije su stakleno-keramičke grijaće ploče, nakon njih automatske brzogrijaće ploče, a tek potom obične električne grijaće ploče.

PERILICA I SUŠILICA RUBLJA

masina

Kod kupnje perilice za rublje, prednost dajte uređajima koji su označeni višim stupnjem energetske učinkovitosti.

Perilicu uvijek punite do dopuštene količine rublja (prema preporukama proizvođača); kad god je to moguće, koristite ciklus ekonomičnog pranja.

Upotrebljavajte ona sredstva koja su učinkovita na nižim temperaturama.

Obratite pozornost na filtar perilice i redovno ga čistite.

Za sušilicu rublja vrijede jednaka pravila kao i za perilicu rublja, ali ne zaboravite da vrijeme rada sušilice ovisi o ostatku vlage u rublju nakon centrifugiranja u perilici.

PERILICA POSUĐA

masina

Kako biste racionalno koristili električnu energiju pri upotrebi perilice posuđa, koristite program pranja prema vrsti posuđa prema uputama proizvođača.

Posuđe složite na police perilice tako da je prostor dobro popunjen.

BOJLERI

bojler2

Ne zagrijavajte vodu u bojleru na temperaturu veću od 60 °C.

Povremeno očistite grijače bojlera od naslaga kamenca.

GRIJANJE PROSTORIJA

grijanje2

Električno zagrijavanje stana najveći je trošak.

Dobro zabrtvite vrata, prozore i druga mjesta kroz koja odlazi toplina.

Izolirajte zidove i potkrovlja.

HLAĐENJE PROSTORIJA

klima4

Nije potrebno rashlađivati prostorije na temperaturu manju od 21 C. Osim što nije dobro za vaše zdravlje, stvara i nepotreban trošak.

Redovito održavajte filtre za pročišćavanje zraka te vanjsku jedinicu uređaja za hlađenje.

Smanjite potrebnu količinu energije za hlađenje dobrom toplinskom izolacijom zidova i prozora.

Savjeti za pametno korištenje struje

Vrijeme korištenja uređaja može značajno utjecati na troškove stoga je preporuka da sve uređaje koje možete koristite za vrijeme trajanja niže tarife, odnosno noću. Ovisno o vrsti tarife, postoje različite cijene za jednaku količinu električne energije, pa to nikako nemojte zanemariti: zimsko računanje vremena: VT 7-21 sat, NT 21-7 sati, a ljetno računanje vremena: VT 8-22 sata, NT 22-8 sati. Neispravne uloške osigurača zamijenite samo istovrsnim novim ulošcima.

Kućanske aparate ne isključujte povlačenjem za priključni kabel utikača, nego jednom rukom pridržavajte utičnicu, a drugom rukom izvlačite utikač. U slučaju grmljavine, isključite važnije električne uređaje, a posebno elektroničke uređaje (računala, televizori). Koristite samo one prijenosne svjetiljke kod kojih su svi dijelovi zaštićeni izolacijom, a žarulji ne prijeti opasnost od neposrednog oštećenja.

Popravke na električnim uređajima i izvođenje električnih instalacija povjeravajte samo ovlaštenim stručnim osobama i nipošto ne koristite električne uređaje u neposrednoj blizini vode. Posebnu pozornost posvetite djeci u cilju sprječavanja nehotičnog ili nepravilnog rukovanja električnim uređajima.

Novi.ba/Dnevnikhr/Foto: Profimedia

Ne propustite