Šta donosi novi WordPress?

Internet
Šta donosi novi WordPress?
WordPress nije bez razloga trenutno najpopularniji alat za kreiranje internet sajtova i web dizajn.

WordPress nije bez razloga trenutno najpopularniji alat za kreiranje internet sajtova i web dizajn. 

WordPress je od svog nastanka prešao dugačak put od alata za blogovanje do sredstva pomoću kog možete kreirati vrhunski web sajt. Posljednji veći update (4.2) dogodio se pre oko 3 mjeseca, a već možemo očekivati novi. Očekuje se da će se najnovija verzija WordPress-a (4.3) pojaviti u toku avgusta. U ovom tekstu ćemo navesti koje će novine doneti najnovija verzijaWordPress-a. 

Editovanje menija pomoću Customizer-a

meni-customizer

Zbog želje da što više unaprijede mogućnost prilagođavanja tema, razvojni tim WordPress-a prebacuje jednu po jednu opciju za editovanje u Customizer.

Organizovanje widget-a je dodato u Customizer u verziji 3.9, a promjena tema je dodata u trenutno aktuelnoj verziji WordPress-a. 

WordPress 4.3 će vam omogućiti da mijenjate glavni meni za navigaciju kroz Customizer teme.

Dobra stvar je to što ćete (ako tako želite)  i dalje moći da manipulišete menijem i da ga mijenjate na isti način kao i do sada. Cilj ovog novog dodatka je prije svega da omogući korisnicima da sve izmjene vrše na jednom mjestu i da mogu da prate izmjene u realnom vremenu.

Zanimljivo je to što je ova promjena naišla na otpor kod istaknutih članova WordPress zajednice, tako da će biti interesantno ispratiti kako će se Customizer mijenjati u sljedećim verzijama. 

Dodavanje Favicon-a 

word-press-sifra-2

Favicon ili ikonica sajta je sličica koja se prikazuje uz ime sajta u pretraživaču. Ranije su korisnici WordPress-a morali da koriste specijalni dodatak kako bi ubacili favicon ili da ga dodaju ručno mijenjajući fajlove teme. 

WordPress 4.3 omogućava vam da postavite favicon vašeg sajta kroz admin panel. Jenostavno idite na Settings pa General i odaberite sliku koju želite da koristite kao favicon. Pomoću WordPress-a možete kropovati (iseći) sliku i videti prikaz kako će vaš favikon izgledati na desktop i mobilnim pretraživačima.

Bolja zaštita

wordpress-password

WordPress 4.3 uvodi novi korisnički interfejs za kreiranje šifre za nove korisnike. U suštini WordPress će automatski kreirati jaku šifru (nasumično odabrani velika i mala slova, brojevi, specijalni simboli) za vas. 

Kada dodate novog korisnika, WordPress će mu poslati link sa automatski definisanom jakom šifrom, umjesto da mu šalje šifru koju ste mu vi odabrali. Ali i dalje vam je na raspolaganju opcija da sami izaberete šifru. Samo kliknite na „Show password“ i zamenite šifru koju je WordPress sam generisao. 

Sve ovo ima za cilj da korisnici razumiju koliko je bitno kreirati jaku šifru koju je teško probiti.

Olakšavanje unosa sadržaja

Jasno je da velika većina vlasnika WordPress sajtova većinu vremena provodi upravo unoseći sadržaj na svoj sajt. Ukoliko koristite „visual“ editor, vjerovatno vam je zasmetalo što često morate da prestanete sa kucanjem kako biste mišem kliknuli na željeno dugme za formatiranje. Iako taj proces traje svega 2,3 sekunde, usporava unos sadržaja i umije da zasmeta. 

WordPress 4.3 donosi prečice za formatiranje teksta u toku kucanja. Ove prečice funkcionišu slično kao kod Markdown-a, gdje formirate tekst unošenjem odgovarajućih znakova na odgovarajuća mjesta. Evo par primjera:

·    Unesite * ili – ispred teksta i formiraće se nabrajanje bez brojeva (bullets)
·    Unesite 1. ispred teksta i formiraće se nabrajanje sa brojevima (numbering)
·    Unesite # prije teksta i pretvorićete ga u H1 tekst, za H2 ukucajte ##, za H3 ### itd...
·    ....

Ovo će svakako dodanto unaprediti produktivnost naprednih korisnika WordPress-a.

Ovo su samo neke do sada otkrivene funkcije kojima će WordPress biti obogaćen u novoj verziji. Koje od ovih opcija vam se najviše dopadaju?

Ne propustite