Golden Gate most

Arhitektura
Golden Gate most
Samozvani car Norton, proslavljeni i vrlo ekscentrični građanin San Francisca izdao je prvo naređenje da mora biti izgrađen most za spajanje San Francisca i Oaklanda 17.rujna 1872.godine. "Izdajem naređenje da se sagradi viseći most koji će spajati San Francisco i Oakland i naređujem svim građanima da se uključe u ovo i nakon toga ćemo utvrditi koji projekat je najbolji. Poručujemo građanima da se ne smiju oglušiti na ovu naredbu i da moraju u potpunosti poštovati tijelo kje je ovu odluku donijelo. Svi oni koji ne budu radili tako bit će uhićeni."

Samozvani car Norton, proslavljeni i vrlo ekscentrični građanin San Francisca izdao je prvo naređenje da mora biti izgrađen most za spajanje San Francisca i Oaklanda 17.rujna 1872.godine.

"Izdajem naređenje da se sagradi viseći most koji će spajati San Francisco i Oakland i naređujem svim građanima da se uključe u ovo i nakon toga ćemo utvrditi koji projekat je najbolji. Poručujemo građanima da se ne smiju oglušiti na ovu naredbu i da moraju u potpunosti poštovati tijelo kje je ovu odluku donijelo. Svi oni koji ne budu radili tako bit će uhićeni." 
Iako je nalog za gradnju odjeknuo daleko, zadatak je bio previše zahtjevan izazov za inžinjere i gospodarstvo u to vrijeme.
Da bi projekt mosta bio izvediv, odabrano je da prođe kroz Yerba Buena otok, što bi značajno smanjilo količinu materijala i građevinske radne snage potrebne za izgradnju trans-zaljevskog prijelaza. 
Prije izgradnje mosta trajekti su prevozili putnike između San Francisca i Oaklanda. Originalni planovi za Bay Bridge uključuju sustav sa željezničkom prugom preko mosta.
Most je izgrađen 1937. godine. Ukupna duljina mosta (uključujući prilaze) je 2737 m ili 1,7 milja. Udaljenost između dva tornja (glavni luk) je 1.280 metara (4.200 stopa), dok je visina od vode 67 metara (220 stopa). Dva tornja se uzdižu na visinu od 227 metara (746 stopa). Promjer glavnih nosećih kabela je 91 centimetar. 
Proslava otvaranja mosta započela je 27. svibnja 1937. i trajala je jedan tjedan. Dan prije toga puštena su vozila u promet, a 200 000 ljudi je prešlo pješice. Na dan otvorenja, gradonačelnik Angelo Rossi i drugi dužnosnici su se vozili trajektom, a zatim su se popeli na most uz zvuke službene pjesme "Silver Moon od Golden Gate". Strauss je napisao pjesmu koja je i dan danas himna mosta, "Moćni zadatak je izvšen."

kartazaprijelaz

Karta za prelazak preko mosta


Izgradnja za željeznički promet preko Golden Gate-a je počela 23. rujna 1938. godine, a završila u travnju 1958. Gornja paluba ima tri trake za automobilski promet u oba smjera, a donja paluba ima tri staze za kamione i automobile na sjevernoj strani i dvije željezničke pruge na južnoj strani.

Novi San Fransicko Oakland Bay Bridge (Golden Gate)

Prije nekoliko godina izvršena je i rekontrukcija mosta. West Span se naknadno pojačao, a East Span je zamijenjen potpuno novim dizajnom..Novi Bay Bridge je dovršen 2013. godine i koštao je ukupno 6,3 milijardi dolara što ga čini jednim od najvećih projekata javnih radova u povijesti SAD-a.

Ne propustite