TUGA

OPAKA BOLEST KOJA kod djevojaka ne pokazuje SIMPTOME: Evo od čega je umrla MISICA DIJANA, DJEVOJKE OPREZ!

Objavljeno:23.07.2019 - 17:31
A A A Times Arial

Dijana Milojković, nekadašnja misica Srbije, preminula je juče u 33. godini nakon petogodišnje borbe s invazivnim rakom materice.

Dijana je imala samo 27 godina kad je otkrila da ima rak materice. Tad je počela njena borba. Samo nekoliko mjeseci nakon otkrila je da ima metastaze na limfnim žlijezdama - u abdomenu i stomaku.

dijana

Svojim optimizmom trudila se da prebrodi sve prepreke, a u jednoj emisiji je javno govorila o tome da, kada je saznala da ima metastaze, nije plakala.

Bolest s kojom se borila misica vrlo je podmukla. U pitanju su opasni tumori koji na početku ne daje nikakve simptome.

Rak grlića materice je drugi vodeći malignitet kod žena, odmah poslije karcinoma dojke, a četvrti razlog umiranja od karcinoma. Svake godine se dijagnostifikuje 1.500 žena s ovim oboljenjem, od čega 600 izgubi život.

Praktično svakog dana rak grlića materice se dijagnostikuje kod pet žena, a na žalost dvije žene preminu od posledica ove opake bolesti. Statistika je još sumornija imajući u vidu da protiv ovog oboljenja postoji dvojaki način

Najveći broj žena spada u starosnu kategoriju od 45 do 59 godina. Nažalost, primjećen je trend da se ova starosna granica pomjera ka mlađem životnom uzrastu.

Kako on nastaje?

Rak grlića materice nastaje malignom transformacijom ćelija koje čine grlić materice. Izazivač u čak 97 posto slučajeva je humani papiloma virus. Postoji preko sto tipova tog virusa od čega 40 izaziva promene na sluzokoži grlića materice, a oko 20 - 30 su potencijalno onkogeni. Prema patohistološkoj klasifikaciji karcinomi grlića materice se dijele na skvamo-celularne koji su najčešći i adeno karcinome kojih ima 15 do 20 posto. U rijetkim slučajevima javljaju se mikrocelularni karcinomi, adeno-spamozni i sarkomi.

Kako izgledaju simptomi koji ukazuju na ovo oboljenje?

U samom početku simptomi uglavnom nisu ispoljeni. Pacijentkinje koje primjete simptome u većini slučajeva već imaju uznapredovanu bolest. Konkretno to su pojačano krvarenje, krvarenje van ciklusa, zatim krvarenje u menopauzi i postkoitalno krvarenje. Obično su to tačkasta krvarenja koja pacijentkinje primjete.

Koji je procenat preživljavanja oboljelih žena?

U nultom stadijumu kada karcinom nije probio bazalnu membranu, odnosno kada se liječenje sprovede samo uklanjanjem grlića materice petogodišnje preživljavanje je 93 odsto. U prvom stadijumu kada je bolest invadirala u stromu grlića materice, stepen preživljavanja je između 80 i 90 procenata. Dok u četvrtom stadijumu petogodišnje preživljavanje je svega 15 odsto.

(Novi.ba/Espreso.rs)
 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!