OBAVEZNO PROVJERITE

ODMAH PROVJERITE: Ako imate ovu NOVČANICU OD 5, odmah je možete zamijeniti za 500 EURA!

Objavljeno:19.07.2019 - 21:31
A A A Times Arial

Neke novčanice od 5 i 50 eura imaju veliku vrednost i mogu se prodati kolekcionarima i po deset puta većoj cijeni.

Ako slučajno nađete jednu ovakvu novčanicu kod sebe pobrinite se da ostane u besprijekornom stanju i u tom slučaju će vam donijeti mnogo novca, prenosi Poslovni dnevnik.

Među novčanicama eura koje su trenutno u opticaju postoje i neki primjerci koji su zbog svoje rijetkosti postali predmet interesovanja kolekcionara i notafila, sakupljača papirnatog novca.

novac

Budući da po otkriću vrlo brzo dospevaju u njihove kolekcije, takvih novčanica je sve manje, zbog čega je njihova vrijednost znatno porasla.

Evo kako se one mogu prepoznati.

Novčanica od 5 eura

Za nju se može dobiti od dvadeset do sto puta veći iznos u odnosu na njenu pravu vrijednost. Posebno rijetke serije novčanica mogu svojim vlasnicima zato donijeti popriličnu sumu.

Evo po čemu se one prepoznaju:

Brojke i slova u gornjem desnom uglu treba pažljivo pogledati. One označavaju seriju u kojoj je novčanica štampana. Rijetke serije sadrže pet istih brojeva (na primjer 77777, 99999).

novac

Novčanica od 50 eura

Ponekad štamparske greške mogu prouzrokovati više koristi nego štete. Naime, svojevremeno je pogrešno otisnuta serija novčanica od 50 eura, pa je na njenoj zaštitnoj traci ispisana vrijednost od 100 eura.

Privatni kolekcionari će rado da otkupe ovu novčanicu, a spremni su da plate i sedam puta više u odnosu na njenu pravu vrijednost.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia