Vjerovali ili ne: Nedostatak sna utiče na obim vašeg struka

Praktična žena
Vjerovali ili ne: Nedostatak sna utiče na obim vašeg struka
Iako vježbate i zdravo se hranite obim vašeg struka je još uvijek isti?

Iako vježbate i zdravo se hranite obim vašeg struka je još uvijek isti? Možda ste nenaspavani.

Ako ste primijetili da nakon neprospavane noći na poslu ili u gradu, unesete u organizam više kalorija i veće količine hrane, naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji imaju odgovor. Naime, oni su otkrili da čak i jedna neprospavana noć može da se odrazi na porast apetita već sljedećeg dana.

Istraživanje
Dr Hengji Rao i tim njegovih kolega proučavali su grupu od 40 zdravih ljudi uzrasta od 21 do 50 godina, koji su imali redovan san od 6 do 8 sati.

Nakon 9 sati redovnog sna, Rao je izabrao grupu ispitanika, koja je trebalo da ostane budna sljedeće noći, a cilj istraživanja je bio upoređivanje jelovnika i ishrane ove dvije različite grupe. Tokom istraživanja, naučnici su analizirali regularne snimke mozga.

Rezultati istraživanja
Rezultati istraživanja su pokazali da je grupa koja nije dovoljno spavala, unijela 1000 i više kalorija u odnosu na grupu, koja je redovno spavala.

Također su zabilježili da je grupa, kojoj je uskraćen kvalitetan san, naručivala više namirnica, koje sadrže masti i manje ugljenih hidrata u odnosu na drugu grupu.

Analizom MRI snimaka mozga, Rao je otkrio da nedostatak sna može da utiče na mrežu u vašem mozgu, što utiče na vaše donošenje odluka i cjelokupno ponašanje.

“Rezultati ove studije su važne implikacije za ljude koji ne spavaju redovno i kvalitetno, uslijed noćnih smjena, izlazaka ili promjene smjena. Nažalost, trenutno ne znamo kako da preokrenemo negativne efekte gubitka sna na moždane funkcije i ishranu, osim da više spavate”, rekao je Rao.

Izvor: cospomolitan.rs

Ne propustite