OTIŠAO JE U ENGLESKU NA OBEĆAN POSAO, A DOČEKAO GA ŽIVI UŽAS: 'Spavali smo na podu i radili po 13 sati dnevno, prosili za hranu'

Kiosk
OTIŠAO JE U ENGLESKU NA OBEĆAN POSAO, A DOČEKAO GA ŽIVI UŽAS: 'Spavali smo na podu i radili po 13 sati dnevno, prosili za hranu'
.

U Velikoj Britaniji osuđeno je pet muškaraca i tri žene porijeklom iz Poljske za krivična djela modernog ropstva i pranje novca, a mediji navode da je riječ o najvećoj mreži ovog tipa ikad.

Tužioci su naveli da je više od 400 žrtava bilo prisiljeno da radi za male plate, dok su njihove gazde zaradili oko dva miliona funti i živjeli luksuzno, preneo je AP.

Grupa je "lovila" beskućnike, bivše zatvorenike i alkoholi,čare u Poljskoj i mamila ih da dođu u Britaniju lažnim obećanjima o dobro plaćenom poslu.

Neki su na kraju imali plate manje od jednog dolara za dan rada i živjeli u veoma lošim uslovima. Često su bili prinuđeni da u obližnjoj prodavnici mole za mrvu hrane jer nisu imali novca.

"Došli smo autobusom iz Poljske, a kada smo stigli, sačekala nas je kuća bez grijanja, sa vlagom koja je curila niz zidove i prljavim dušecima na patosu. O toploj vodi na ni ne pričam, a svoju odjeću smo koristili umjesto pokrivača" priča Miroslav Lehman (38) koji je u Poljskoj prevaren pričom o dobrom poslu u Britaniji.

Međutim, za posao koji je obavljao nije dobijao novac. A smjene teškog rada bile su po 13 sati.

"Postavili su jako stroga pravila za naše kretanje i ponašanje. Jedan od robova koji je navodno prekršio pravila, završio je sa polomljenom rukom i zglobom. Nisam smio da izađem iz kuće čak ni u najkraću šetnju. Pratili su me i potpuno kontrolisali," rekao je Miroslav.

Kako kaže, došao je u Englesku u potrazi za novim početkom u životu.

"Novi život počeo je problemima koje nisam mogao ni da zamislim", zaključio je.

Ova organizovana banda je u svojoj domovini mamila najugroženije ljude koji su bili očajni u potrazi za boljim životom, znajući da neće imati ko da im pomogne kada ih ubace u lanac svojih robova.

Žrtve su bile kako tinejdžeri, tako i osobe starije od 60 godina.

Pet muškaraca i tri žene osuđeni su na po do 11 godina zatvora.

Ne propustite