Korisni savjeti za dojenje tokom velikih vrućina!

Mame i bebe
Korisni savjeti za dojenje tokom velikih vrućina!
Želite da uživate u ljetnim aktivnostima? Smatrate da vas dojenje vaše bebe u tome sputava?

Želite da uživate u ljetnim aktivnostima? Smatrate da vas dojenje vaše bebe u tome sputava?

Mi vam donosimo neke od savjeta vezanih za dojenje tokom velikih vrućina.

Dok dojite sigurni smo da će vam ljetnji provod biti ugodniji i jednostavniji. Uživajte u ljetu sa svojom bebicom!

Hidratacija

Tokom dana pijte dosta tečnosti, bilo vode, bilo voćnog soka jer dehidracija utiče i na laktaciju, a posljednje šta želite jeste da ostanete bez mlijeka dok ste napolju sa bebom.

Izlaganje suncu

Bez obzira što dojite, ne bi trebalo da se plašite da vrijeme provodite napolju. Po mogućnosti izbjegavajte da budete napolju tokom najtoplijih dijelova dana između 11 i 15 časova. U tom periodu pronađite klimatizovano mjesto gdje ćete provoditi vrijeme, a to ne mora biti samo vaš dom.  Ako se beba tokom dojenja zbog tjelesne topline puno znoji, između vas i bebe stavite pamučnu pelenu koja će upijati znoj da ne bi došlo do iritacije i osipa od znoja.

Napravite pauzu

Bez obzira što dojite, svakako da se možete kupati u bazenima, jezerima i lokalnim kupalištima, vaše zdravlje neće biti ugroženo.

Još jedna stvar koja brine mnoge dojilje jeste kupaći kostim i kako spriječiti curenje mlijeka dok ga nose. Naš savjet je da prije nego obučete kupaći ispraznite grudi i podojite bebu te stavite posebne uloške za dojilje napravljene od posebnog gela koje se zalijepe za bradavice i sprečavaju curenje. Ako treba da dojite bebu nakon što ste izašli iz vode, dojke operite čistom vodom ili istisnite malo mlijeka i namažite bradavice jer majčino mlijeko ima antibakterijska svojstva

Pozitivna strana dojenja tokom ljeta (pored onih koji se tiču zdravlja bebe) jeste i praktičnost. Pored sebe ćete uvijek imati svježu hranu i piće za bebe, nećete morati vući prenosni frižider i mnoštvo kašica, sokića ili vode.

 

Ne propustite