ŽELJELI SU SINA PO SVAKU CIJENU: Na prvi pogled djeluje kao i SVAKI DRUGI DJEČAK, ali pogledajte malo bolje (FOTO)

Kiosk
ŽELJELI SU SINA PO SVAKU CIJENU: Na prvi pogled djeluje kao i SVAKI DRUGI DJEČAK, ali pogledajte malo bolje (FOTO)
.

Mangal Karimi (13) iz malog sela na sjeveru Afganistana na prvi pogled djeluje kao i svaki drugi dječak.

Vrijedno pomaže roditeljima, donosi drva za ogrijev i brine o stoci.

Međutim, Mangal je do druge godine bio Madina, jedna od sedam kćerki koju su roditelji odabrali da živi kao dječak. U afganistanskoj tradiciji postoji i termin za to, "bača poš", što znači "obučena kao dječak", piše "Blic.rs".

Mangal je od djetinjstva krio svoju dugu kosu ispod vunene kape i oblačio se kao dječak.

afganistan

Foto: CNN / SCREENSHOT

U afganistanskom patrijarhalnom društvu, mnogo se više cijene muška djeca, čak do te mjere da se porodica koja nema nijedno muško dijete smatra nepotpunom.

Žene ne mogu da zarađuju novac i izdržavaju porodicu, ne mogu da žive same, pa tako nije čudno što se u takvom društvu praktikuje "bača poš".

afganistan2

Foto: CNN / SCREENSHOT

Ova promjena je privremena. Naime, očekuje se da se muški identitet odbaci kada uđu u pubertet i da tada ponovo žive kao djevojčice, što nije često tako lako.

Ovaj običaj opstaje već vijekovima zahvaljujući sujevjerju. Vjeruje se da će "bača poš" dete preokrenuti sudbinu i da će sljedeće dijete koje se bude rodilo u porodici biti muško.

Mangalovi roditelji su žudjeli za sinom. Oboje tvrde da su ćerku odgajali kao sina da bi im taj sin pomagao, u kući i na farmi.

- Volim sve svoje kćerke, ali Madinu volim još više jer hrani stoku, služi hranu i obavlja slične poslove. Osim toga, nema razlike između njih - rekao je Mangalov otac.

afganistan3

Foto: CNN / SCREENSHOT

Mangal voli da bude dječak i u slobodno vrijeme igra fudbal sa drugim dječacima. Dodaje da bi ipak volio da ponovo bude devojčica kada poraste.

Ljubav prema muškoj djeci u Afganistanu ima duboke korjene. Dječak je taj koji sječe drva, ore njivu, putuje samostalno i radi van kuće. Kada se oženi, njegova supruga i djeca postaju dio porodice.

afganistan4

Foto: CNN / SCREENSHOT

Za djevojčice, stvari stoje dosta drugačije. Od njih se očekuje da budu stidljive, da pomažu u kućnim poslovima. 

U međuvremenu, Mangal nastavlja sa svojim dužnostima sina porodice dok njegove sestre ostaju unutar kuće, skrivene od pogleda.

Ne propustite